L'accés amb vehicle al centre històric de Besalú està tancat per pilones i protegit per càmeres de seguretat des del dia 7 de gener. Els passos tancats són al carrer Major (sota la col·legiata de Santa Maria, prop del pont que va a Figueres) i el del carrer d'Olot (prop de l'Escola Salvador Vilarrasa). Fina Surina (regidora de Règim Interior per CiU) ha precisat que els passos estan vigilats per un sistema de càmeres, les quals tenen lectors de matrícules.

El sistema permet que els residents del Barri Vell puguin entrar a partir de posar al vehicle davant de la càmera. Els residents tenen dret a entrar i aparcar. En canvi, la resta de veïns de Besalú hi poden entrar, però no aparcar. També hi poden entrar els clients habituals dels comerços del centre que han estat acreditats pels comerciants, perquè puguin aparcar per poder comprar. En canvi, la resta de conductors no hi tenen accés en un horari que va de 2/4 d'11 del matí fins a les 6 de matinada. L'obertura matinal és per permetre l'entrada dels vehicles que porten provisions als bars i restaurants i encàrrecs a les botigues.

La idea ha estat evitar els conductors extraviats que un cop introduïts al centre de Besalú tenien dificultats per aparcar o per sortir. Així, en ocasions es ficaven per direccions prohibides o deixaven el vehicle en llocs on complicaven el trànsit.

Surina ha explicat que l'Ajuntament va trigar tres anys per consensuar el sistema d'accessos. Ara, esperen recuperar espais públics, fer més sostenible el centre, potenciar el patrimoni i contribuir a la dinamització del comerç.

Amb les càmeres, també han constatat una reducció dels robatoris als bars i els comerços del centre. Han comptat 12 mesos sense robatoris.