De gairebé perdre el negoci a pensar en un pla d'expansió aprofitant un nou contracte amb Xaloc. A finals de setembre l´empresari Àlex Ros comença a preocupar-se perquè l'empresa pública Xaloc, que gestiona tributs i depèn de la Diputació de Girona, s'està fent amb diversos Ajuntaments amb els quals està treballant GRS Arc Local. Arbúcies i Figueres són els llocs que més preocupen Ros pel cost econòmic que poden tenir per a l'empresa.

Per evitar que Xaloc, amb preus més econòmics, es faci amb la gestió d'aquests ajuntaments, Àlex Ros i Josep María Franch despleguen tots els seus contactes amb la finalitat d'influir en les decisions polítiques finals. A Arbúcies sol·licita la col·laboració de Robert Fauria, Carles Feliu i Joan Burjachs per evitar la rescissió del contracte de GRS a favor de Xaloc. A Figueres, Àlex Ros utilitza un dels seus contactes, Ramón Ramos, director del Patronat de Turisme Costa Brava i membre de CIU, per contactar amb el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, i influir-hi.

Segons Àlex Ros, Torramadé l´informa que una nova llei deixarà buits de competències els Consells Comarcals i que serà la diputació qui es farà càrrec de les seves funcions. Li diu també que no vol deixar sense feina empreses de la província i, menys, pròximes al partit (CiU) i que per tant buscarà una solució. Segons les gravacions a Ros, té un acord amb Torramadé per aprovar una fórmula perquè GRS treballi amb Xaloc, empresa pública, i puguin portar tots els municipis dels quals es faci càrrec la diputació provincial. La fórmula seria la mateixa que per a la gestió de les multes a Figueres: Xaloc, amb preus més competi tius, es queda amb el contracte i posteriorment subcontracta GRS. Per això farien un concurs públic que estaria manipulat perquè el guanyés GRS i l´empresa d´Àlex Ros pogués seguir treballant amb els ajuntaments.

Dijous 4 d´octubre

La policia registra una trucada en la qual Ros i el seu soci Josep Maria Franch proposen parlar amb Joan Burjachs, gerent del Consell Comarcal de la Selva, i d´Olvido Piñeiro, cap de Recaptació del Consell i dona de Josep Maria, per desmerèixer la proposta de Xaloc a Arbúcies en benefici de GRS i del Consell Comarcal.

Dimecres 10 d´octubre

La policia registra una trucada el 10 d´octubre de 2012 en què Ros parla amb Quim Matas, assessor d'un diputat a la Diputació de Barcelona, exregidor de Tordera, excap de gabinet de Ramon Ramos i marit de la cosina d'Àlex Ros. L´administrador de GRS busca contactar amb algú de la cúpula de CiU per saber què està passant. Àlex Ros confessa que usarà Ramon Ramos -amb qui aniria a dinar, juntament amb Torramadé l´endemà de la trucada- per tractar de parlar amb Jordi Turull o amb el mateix Oriol Pujol i que el mateix Ramos ja li havia ofert anar a dinar amb Turull. Matas diu que li sembla correcte.

Dijous 11 d´octubre

Segons la policia, es produeix el dinar entre Ramon Ramos i Torramadé, que serveix per establir el primer contacte que portaria a negociar l´entrada de GRS Arc Local a Xaloc. El contacte serà clau per encarrilar també una «sortida» als problemes que GRS tenia amb el contracte de Figueres. Ros, que temia perdre el contracte de Figueres que li suposava uns guanys anuals de 90.000 euros, mostra una «preocupació relativa» perquè segons afirma Torramadé li ha dit que «el meu interès, atesa aquesta reunió i de part de qui assisteixes, és donar una sortida per a GRS a través de projectes, i una sortida digna, no que hagis d'agenollarte ». Segons explica Ros a Franch, el paper de Ramon Ramos, director del Patronat de Turisme, era clau. «M'ha dit: "i que sàpigues que si tens Blanes és perquè jo vaig decidir que tinguessis Blanes"». Torramadé, a més, hauria remarcat que no té cap intenció «d´arruïnar cap empresa, al contrari, i molt menys una empresa pròxima al partit».

Dimarts 16 d´octubre

Els dos socis de GRS, Àlex Ros i Josep Maria Franch, parlen per telèfon. En un moment de la conversa, la policia escriu que «Àlex explica també que es va reunir amb Pep Valls -regidor de CiU a Lloret- i li va demanar que l´ajudés a poder reunir-se amb Xavier Crespo (candidat núm. 4 de CiU al Parlament per Girona)». Afegeix que «si no pot, trucarà directament a Ramon Ramos perquè li concerti una reunió amb Jordi Turull, portaveu de CiU al Parlament de Catalunya ». En aquella mateixa conversa, Àlex Ros narra a Josep Maria Franch la segona trobada amb Torramadé, aquest cop amb el gerent de Xaloc, Xavier Alberch, i amb el cap de gabinet, Josep Maria Bros. En aquesta conversa revela que «pensa demanar ajuda a Ramon Ramos en aquest cas perquè el president de la Diputació intervingui a favor seu a Figueres, ja que GRS, a canvi, ajudaria la Diputació de Girona a desembussar la situació a la Comarca de la Selva ». Una estona després, Àlex Ros telefona a Ramos i li explica com ha anat la reunió amb Torramadé. Segons revelaria en altres gravacions més endavant, Ros pretenia que GRS també pogués seguir a Figueres i fins i tot quedar-se una part de la gestió de Xaloc fent-los un concurs a mida.

Dijous 18 d´octubre

Dos dies després, Ros rep una trucada del seu soci, Josep Maria Franch. En aquesta conversa «Àlex diu que esperarà uns dies per contactar amb Ramon Ramos i poder reunir-se amb Jordi Turull».

Divendres 26 d´octubre

El sumari de l´Operació Manga recull el 26 d´octubre també una segona conversa amb Ramos on explica que ha vist molt receptiu el gerent de Xaloc i que és millor parlar amb en Josep Maria Bros, cap de gabinet de Torramadé.

Dimarts 30 d´octubre

El 30 d´octubre de 2012 encara hi ha una altra referència a la cúpula de Convergència i Unió. L´empresari Àlex Ros comenta amb Franch que ha dinat amb Fauria i que aquest li ha comentat d´anar a parlar els dos junts amb Turull després de les eleccions.

Dijous 8 de novembre

És el dia d´inici de la campanya electoral al Parlament. Ros rep una trucada de Josep Maria Riera, cap de la Guàrdia Urbana de Figueres, que l'adverteix que l´Ajuntament ha decidit contractar directament Xaloc, però que no digui res.

Llavors, Ros truca a Ramon Ramos. Ros li diu que «el tema és greu» i que no sap si telefonar a Josep Maria Bros. Ramos li diu que sí i que, a més, ell mateix personalment trucarà a Santi Vila, alcalde de Figueres i candidat de CiU al Parlament. El propietari de GRS Arc Local truca a Bros, li comenta la seva preocupació pel tema Figueres i li recorda que ha complert. Bros, segons les converses, s´ofereix a descobrir què està passant.

Divendres 9 de novembre

L´endemà, l´empresari de GRS truca al cap de gabinet de la Diputació, Josep Maria Bros, qui suggereix a Ros que vagi a parlar amb el gerent de Xaloc, Xavier Alberch, i que ell mateix també l'ajudarà per darrere.

Dilluns 12 de novembre

El dilluns, 12 de novembre, Ros parla amb Ramon Ramos i li diu que està preocupat que en una setmana han canviat les coses radicalment. L´endemà, Ros concerta una cita per al 20 de novembre amb Alberch. La policia confirma que la reunió es va fer en la data prevista.

Dimecres 21 de novembre

Alex Ros li explica a Ramos la reu - nió amb Xavier Alberch, gerent de Xaloc, i Ramos es mostra disposat a ajudar-lo influint en altres polítics. Ramos comenta amb Ros que potser surtin problemes amb la Diputació i li diu «esperem que no surti... però si surt... poden anarse'n a la merda totes les trucades que hem fet fins ara», diu Ramos. La mateixa policia anota en el sumari que es refereix a les querelles creuades entre Torramadé i una assessora per extorsió i assetjament sexual. Ramos, però, ja li apunta la solució per tranquil·litzar Ros: «una trucada d'un altre personatge, amb qui Marta Felip es quadrarà, d´acord? ».

Dijous 22 de novembre

Just l´endemà, el cas es fa públic a instàncies del mateix Torramadé. A les 9 del matí, Alex Ros ja comenta amb la seva dona que denunciaran el president de la Diputació per assetjament sexual, encara que ell ha denunciat primer per extorsió. Cristina li pregunta si afecta els seus negocis. Ros admet que encara ho ignora. Aquell mateix dia parla amb el gerent de Xaloc, Xavier Alberch, que pregunta si ja té la proposta. Queden que Àlex l´hi portarà dilluns. Per als investigadors, aquesta proposta que presenta GRS Arc Local, serviria perquè Xaloc preparés el concurs públic que hauria fer per a la gestió de les multes de Figueres. La policia creu que si l´acaben adjudicant a GRS, amb aquesta proposta s´estaria preparant l´adjudicació manipulada d´un concurs públic, gràcies a tot tipus d'influències polítiques.

Dilluns 26 de novembre

En una trucada a Josep Maria Franch, el seu soci, Àlex Ros comenta la situació a la Diputació i afirma que hi ha pressions perquè Torramadé dimiteixi. Ros arriba a dir que li interessaria que la Diputació passés a mans de Convergència. Remarca que usaria Ramos per acostar-se a qui sigui el president. Veu clar, però, que si dimiteix Torramadé, amb Unió perden els contactes. Tots dos admeten que el cap de gabinet, Josep Maria Bros, perilla en el seu lloc de treball.

Uns dies després Ros deixa clar que la societat passa per dificultats econòmiques però un cop encarrilada de nou la negociació augura que farà un canvi en l'empresa. Assenyla que GRS haurà de tenir menys treballadors i buscar nous contractes a fora perquè espera tenir un client de debò: Xaloc.