Verdures i hortalisses ecològiques a cost zero abastiran el menjador social del centre d'acollida La Sopa de Girona. La Universitat de Girona (UdG) ha destinat una parcel·la situada al campus de Montilivi per cultivar-hi un hort amb l'ajuda d'estudiants voluntaris, usuaris del menjador solidari i, a partir d'ara, també persones amb discapacitat intel·lectual de la Fundació Ramon Noguera. Es tracta d'un projecte que persegueix un doble objectiu: tenir un "camp de proves" per al cultiu ecològic i treballar la inserció social de persones amb dificultats. Hi ha plantat enciam, albergínia, carbassó i pebrot al costat de planters autòctons que volen potenciar com la mongeta verda o la tomata rosa.

Una parcel·la de terreny erm i ple de rocs s'ha convertit en l'hort ecosolidari e la Universitat de Girona (UdG). Al tros hi ha plantades diverses varietats de verdures i hortalisses que cultiven estudiants voluntaris de la universitat juntament amb usuaris del centre d'acollida La Sopa. A més, a partir d'ara també s'hi sumaran persones amb discapacitat intel·lectual de la Fundació Ramon Noguera i les escoles que vulguin que els seus alumnes coneguin de prop la feina de l'hort també hi podran participar.

Dos objectius

L'hort compleix un objectiu és doble: d'una banda, aportar productes alimentaris a La Sopa i, de l'altra, endegar un programa de reinserció social que serveix perquè usuaris del mateix centre aprenguin gestió i producció alimentària d'horts urbans a l'hora que tenen una ocupació. El delegat del rector per a igualtat, gènere i cohesió social, Ignasi Vila, va explicar que la producció íntegra de verdures i hortalisses va a parar a La Sopa, on cada dia fan àpats per a persones sense recursos econòmics.

A més, segons va especificar Vila, l'hort és a cost zero gràcies a la col·laboració de la universitat, empreses i entitats que han col·laborat cedint llavors i planter, fent el sistema de regadiu o regalant les eines per cultivar l'hort. Per ara, hi ha plantades un parell de varietats d'enciam, tomata, albergínia i carbassó. També intenten reintroduir espècies en risc de desaparèixer com un tipus de mongeta verda o la tomatera rosa de Girona.

Camp de proves

El cultiu ecològic també es converteix en un camp de proves per a professors i alumnes de ciències ambientals, que treballen els diversos adobs, sistemes de regadiu o espècies més adequades sobre el terreny.

L'hort Ecosolidari és una iniciativa de l'Oficina de Cooperació per al Desenvolupament, l'Oficina Verda de la UdG, el consorci del centre d'acollida La Sopa, el ?Departament de Ciències Ambientals, el Departament EQATA-EPS i el Centre Cristià Universitari (CCU).