Els hospitals gironins disposen des del mes de març un protocol específic per rebre possibles casos d'ebola. El Govern va assegurar ahir a través l'agència de Salut Pública i del propi conseller de Salut, que els centres sanitaris catalans estan preparats per fer front a aquest virus, tot i que el risc que aquesta aparegui aquí és encara molt baix. Segons va explicar Ana Martínez, cap de secció de control epidemiològic de l'Agència de Salut Pública, aquest protocol és similar als que es fan servir per altres malalties infeccioses "però molt més detallat".

Martínez va explicar que si algun hospital gironí acull una persona amb símptomes compatibles amb els de l'ebola, aquest l'haurà d'aïllar completament i confirmar que el els símptomes del pacient estan provocats pel virus. En cas afirmatiu, el centre sanitari en qüestió es coordinaria amb Salut Pública per traslladar l'usuari amb una ambulància especialment preparada fins a l'hospital Clínic de Barcelona, que serà l'encarregat de centralitzar tots els casos.

La cap de secció de control epidemiològic també va afegir que les autoritats sanitàries estan autoritzant setmanalment aquest protocol en funció de quina és la situació a nivell mundial. A banda d'estar alerta, els hospitals gironins també compten des de fa temps amb material especialitzat per tractar malalties infeccioses, que també seran utilitzats per fer front a hipotètics casos d'ebola. Tal i com va explicar Martínez, el material aniria d'ulleres especials fins a peücs de protecció per al professional.

Sota control

El conseller de Salut, Boi Ruiz, també va enviar un missatge tranqulitzador respecte aquest ema. Durant la visita que va fer ahir a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), Ruiz va deixar clar que fins el moment no s'ha hagut d'atendre ningú amb aquesta malaltia, i va destacar que tots els serveis d'urgències "saben el que han de fer davant una sospita" i que l'Hospital Clínic és el centre de referència per tractar possibles casos "evitant el tancament d'hospitals". En declaracions a ACN, el conseller va remarcar que "podem estar tranquils perquè si arriba un cas d'Ebola a Catalunya el tindrem controlat".

Boi Ruiz va deixar clar que Catalunya, "sense que ningú vingués a dir-nos-ho" ja va activar els protocols necessaris per tractar pacients amb Ebola.

En aquest sentit, el conseller va afegir que, seguint les directrius del Ministeri de Salut, tots els serveis d'urgències del país saben com tractar possible casos d'Ebola i també s'ha habilitat un web amb recomanacions "que fem a aquelles persones que venen de països on la malaltia s'ha extés".

Ruiz també va recordar que fins el moment a Catalunya no s'ha tractat cap pacient amb aquesta malatia. El conseller de Salut va recordar que "només hi va haver error d'interpretació a Madrid" que va portar un nen amb gastroenteritis a l'Hospital Sant Joan de Déu on es va comprovar que no tenia la maltia.

Per últim, Boi Ruiz va assenyalar que Catalunya compta amb un centre de referència per tractar pacients amb aquesta malatia, el Clínic de Barcelona, el que fa que davant un possible cas d'Ebola no s'hagués de tancar cap hospital perquè se'l derivaria directament.

Crítiques per les urgències

En una altra línia, Boi Ruiz va reclamar "responsabilitat" i "rigor" davant les crítiques de l'oposició per la situació del servei d'urgències en hospitals catalans, com el Vall d'Hebron, i va demanar no usar la sanitat com a "arma llancívola" per treure "rèdit polític".

Ruiz va declarar: "Segur que hi ha problemes en hospitals que canvien el seu model organitzatiu de les urgències, però això no significa desmantellar el sistema sanitari públic".

"Apel·lo a una certa responsabilitat i a no fer aquestes coses que fem a vegades", va demanar Ruiz, que va explicar que determinats serveis d'urgències es "col·lapsen" perquè "vénen més malalts dels previstos estadísticament", però ha exigit "una mica de rigor i introducció de la moral i l'ètica en l'acció política", ja que "no tot val".

"Que no m'expliquin què estem fent que no es fes abans. Aquesta rendibilitat política d'utilitzar la sanitat com un element per crear incertesa al ciutadà i crear rèdit polític, em sembla, en aquests moments i en un país amb les circumstàncies que té, que ens ho hauríem de revisar una mica", va lamentar.

Va subratllar que hi ha "exactament" els mateixos llits aquest estiu que les que havia l'any passat, i "menys que el 2010", però, va afegir, "això no és bo ni dolent". "Si hi ha menys demanda, s'han d'oferir menys llits. La demanda es programa. No s'ha fet res extraordinari que no s'hagi fet altres anys", va insistir.

El titular del departament de Salut va ironitzar, finalment, amb el fet que "la llàstima és que el conseller no pugui demanar la compareixença de Dolors Camats (ICV) perquè expliqui si quan ells governaven tancaven més o menys llits a l'estiu", en referència a la reclamació de compareixença al Parlament llançada per la dirigent ecosocialista.