Es veia a venir que aquest any el juliol i l'agost registrarien un rècord de precipitació, perquè la pluja ha esdevingut més habitual que el sol a l'estiu. Les jornades de tempesta s'han convertit en la tònica de les darreres setmanes i les dades meteorològiques ho avalen. La ciutat de Girona ha viscut el juliol i l'agost més plujosos dels últims 100 anys. Les sèries històriques del temps es comptabilitzen a la capital de província des de l'any 1906. Des de llavors, el juliol i l'agost amb més precipitació havien estat els del 1955, amb 247 litres de pluja.

Tot i això, el juliol i l'agost d'enguany han sumat 277,5 litres i han superat amb escreix el rècord de fa més de mig segle. En concret, al juliol s'han comptabilitzat 107,8 litres per metre quadrat a Girona i a l'agost s'han registrat 169,7 litres de precipitació. Tot i això, per separat, els dos mesos no suposen cap rècord en les sèries històriques, perquè des del 1906 el juliol més plujós va ser el 2011 -amb 139,2 litres- mentre que el 1921 va tenir lloc l'agost de major precipitació a la capital de província, amb 208,7 litres per metre quadrat. A més, si es sumen juny, juliol i agost, l'estiu d'aquest any es converteix en el vuitè més plujós de Girona.

Segons va informar ahir el meteoròleg gironí Gerard Taulé, a l'agost la temperatura mitjana a Salt ha estat de 23,9 graus. Això representa una anomalia de -1,3 graus respecte al període 1999-2013. Pel que fa a l'anomalia de temperatures d'aquest agost a Salt és de -2,5 graus en màximes i de +0,3 graus en mínimes. Sobre la pluja, Taulé va posar de manifest els 108 litres que van caure el 22 d'agost en 24 hores a Girona. Segons Taulé, és la precipitació més "forta" registrada a l'agost a l'estació meteorològica de Sant Daniel de Girona i només superada pels 155,4 litres de pluja acumulats en 24 hores l'agost de l'any 1921. Així mateix, el mes d'agost d'enguany és el tercer més plujós de Girona des del 1906, superat pel 1975 i el 1921.

Una situació similar s'ha viscut a Banyoles. Segons el meteoròleg Enric Estragués, aquest mes s'han sumat 103 litres a la ciutat: l'agost de més pluja des del 2007 i el vuitè dels últims 60 anys. També a Banyoles, només hi ha hagut quatre dies complets de sol a l'agost.

Menys risc d'incendis

D'aquesta manera, les pluges del juliol i l'agost han permès que els boscos disposin d'un nivell d'humitat elevat. Per tant, han estat poc propensos a patir incendis forestals. En declaracions a l'ACN, l'investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Eduard Plana, va expressar sobre el dispositiu especial dels focs: "No podem dir que estem en la finalització de la campanya perquè acaba l'estiu". És per això que Plana va recordar que al Baix Empordà els últims incendis han tingut lloc el novembre i el març. Segons ell, els experts en canvi climàtic ja avisaven que podrien haver-hi "escenaris de desestacionalització" a la campanya d'incendis, típica de l'estiu.