La monja benedictina Teresa Forcades va reivindicar els drets humans com a valors universals i va instar a la seva defensa amb aquest caràcter i evitar que es caigui en la contraposició de drets "de primera i de segona". La teòloga va recordar l'origen burgès dels drets humans i va recordar que un cop proclamats amb la revolució francesa eren drets dels barons i no de tothom. Per això, va assegurar que quan es defensa un dret sol "en contraposen un altre" i el que cal "és defensar la universalitat dels drets" com és el cas de l'autodeterminació, que és un dret que es reconeix a tot el món.

Forcades va considerar que cal la "desobediència" per defensar el dret a decidir de Catalunya i "defensar el que vol la gent". Va criticar les retallades en l'àmbit de la salut i "no hi ha cap mandat democràtic perquè es facin retallades en salut". En aquest sentit, Teresa Forcades va advertir que "el 2014 ha estat l'any més dur per la privatització de la sanitat a Catalunya". També va afirmar que el procés català està essent seguit a Alemanya -país on ha residit l'últim any- pels grups més favorables al canvi radical.

Teresa Forcades participava ahir a la presentació de l'Agenda Llatinoamericana. El Centre Cívic de Sant Narcís, amb capacitat per a unes cent cinquanta persones, es va quedar petit per escoltar la monja i va haver-hi un nombrós grup de persones que es van quedar fora.

En el transcurs de l'acte, que va comptar amb l'actuació musical de Katy Evoghli, es van lliurar també el primer Premi a l'Opinió Escrita i el sisè Premi a la Difusió del Decreixement, convocats per l'Agenda. En opinió escrita es va atorgar quatre guardons a Roser Font, Marina Duset, Francesc Xavier Soria i Daniel Vidal. El premi a la Difusió del Decreixement aquest any ha anat a mans del Banc del temps del Pont del Dimoni, dels barris de Santa Eugènia i Sant Narcís.

Com va explicar Lluís Sales, membre de la comissió de l'Agenda LlatinoAmericana, és una campanya de sensibilització que té com a eina una agenda que compta amb col·laboracions de nombrosos articulistes i pensadors sobre el tema proposat. Entre els articulistes destacats d'aquest any es troben Pere Casàldaliga, Adolfo Pérez Esquivel, Leonardo Boff o el president de l'Uruguai, Pepe Mújica. Aquesta eina pedagògica s'edita en català, castellà, portuguès, anglès i italià i se'n venen uns 66.0000 exemplars arreu del món. A Catalunya se'n distribueixen unes 3.000 i la campanya està coordinada per la Comissió de l'Agenda Llatinoamericana de la Coordinadora d'ONG Solidàries. Segons va informar el mateix Lluís Sales, a tot Catalunya i les Illes Balears es faran 50 presentacions de l'Agenda.