Puigcerdà ha aprovat l'execució d'un projecte de millora de la xarxa d'aigua que l'abasteix a través del canal internacional. Inclou obres de reforma de la presa de Ruités, situada en territori de l'estat francès, gràcies a la qual rep diàriament aigua en virtut d'un conveni entre estats signat el 1868 sobre un ús que es remunta a la història local. Per fer les obres, l'Ajuntament de Puigcerdà ha obert negociacions amb els seus homòlegs de la Tor de Querol i Enveig. L'última paraula de com han de ser les obres la tindrà, però, l'Estat francès i la comissió de límits amb Espanya.

L'equip de govern municipal ha considerat convenient actuar sobre la presa de Ruités, transformada en búnquer per garantir l'abastiment d'aigua a la capital cerdana després d'alguns conflictes amb l'Ajuntament de la Tor de Querol, i sobre el canal de deu quilòmetres de llarg que connecta la presa amb Puigcerdà. L'Ajuntament és propietari de la franja de sis metres per on transcorre el canal i per tant hi pot actuar sense contravenir els acords internacionals sobre l'ús de l'aigua. El canal omple els dos estanys artificials de Puigcerdà, l'històric del Parc Shierbeck i l'anomenat del Torniquet, estrenat l'any 2008. El projecte de reforma té un pressupost inicial de 75.000 euros, 25.000 dels quals els posarà l'Ajuntament de Puigcerdà. La resta els han de posar la Tor, Enveig i els regants. Les obres consistiran principalment en la reconstrucció de la presa de Ruités, un dels elements patrimonials més preuats a la capital cerdana pel que suposa, segons ha explicat l'alcalde de Puigcerdà.

Albert Piñeira ha remarcat que "hauríem de reconstruir la captació perquè amb el temps s'ha anat envellint i malmetent". Les obres no preveuen modificar la captació perquè això ve estipulat pels acords internacionals. La voluntat del consistori és fer les obres enguany, "és molt important refer la presa i, per tant, ja hem començat a fer passes perquè es puguin aconseguir les autoritzacions".