Mai l'edició del diccionari d'olotins havia estat tan propera. El recull biogràfic de 950 habitants d'Olot va estar a prop de sortir en forma de llibre pel Sant Jordi del 2014. Ara, les biografies estan a mans de l'Institut de Cultura de la Ciutat d'Olot per preparar-ne una edició que està previst que aparegui pel Sant Jordi d'enguany. La previsio és que el llibre sigui un impacte tant per la novetar (no té precedents a la Garrotxa) com per l'elevat nombre d'implicacions.

La preparació del diccionari fa temps que és divulgada pels mitjans de comunicació escrits i audiovisuals de la ciutat. Aquest fet fa que sigui una publicació esperada.

L'autor, Josep Maria Canals, va començar a escriure el diccionari el 1992 i des de llavors ha recollit les dades principals, les vivències i les fotografies de quasi un miler d'olotins. En molts casos els biografiats tenen relació en els àmbits culturals, dels quals Canals n'és una part activa des de fa força dècades.

D'aquí, que l'objectiu del diccionari sigui deixar constància de la feina de les persones que formen la base del teixit associatiu de la ciutat. La data d'inici dels testimonis és el 1936 i el final és ara. Algunes de les biografies (poques) ja han estat publicades en forma de reportage a les revistes La Comarca d'Olot, Alimara, 440 sobre el nivell del mar i Revista de Girona. La relació de Canals amb la premsa local ha estat un dels fonaments de la iniciativa. Va col·laborar a les desaparegudes Olot-Misión, El Gra de Fajol i Doble-7.

Josep Maria Canals és un dels activistes culturals olotins més importants dels darrers cinquanta anys. En els darrers temps, ha fundat l'associació cultural Rapsòdia Veus Literàries. Es tracta d'una entitat que convoca lectures mensuals. La idea és la difusió d'autors sobretot poetes. Les lectures sovint compten amb la participació de persones coneixedores dels autors que, abans de l'inici de les lectures, en presenten la biografia. Les lectures mensuals són el darrer episodi d'un compromís cultural començat ha finals dels anys quaranta.

Teatre, cinema i música

De ben jove, Josep Maria Canals va començar a fer teatre al Casal Marià i, més endavant, va entrar a formar part de la companyia de l'Orfeó. Va dirigir espectacles i la representaciió religiosa Christus. En el camp del cinema, va fundar l'Amateur Club Fotogràfic i Cinematogràfic a través del qual va impulsar diferents iniciatives tant en el camp de la fotografia com en el del cinema. Va ser part activa en la Mostra Nacional de Cinema Amateur i les Jornades Catalanes de Fotografia. Amb el cineasta Pep Callís (1949-2006), va fundar el Col·lectiu de Cinema Independent de la Garrotxa.

Va promoure el reconeixement de Càndida Pérez (compositora de cuplets/1883-1889). Va aconseguir l'edició d'un disc que recull les cançons. Va ser un dels fundadors de l'entitat Cercle Musical. Per tanta activitat, al 2009, l'Ajuntament d'Olot li va donar les Ales de la Cultura.