La Unitat de Coloproctologia de l'hospital Josep Trueta de Girona, que s'encarrega de diagnosticar i tractar els processos colorectals, ha rebut la màxima acreditació de qualitat de l'Associació Espanyola de Coloproctologia. Amb l'objectiu de reconèixer l'excel·lència d'aquestes unitats específiques i ajudar-les a millorar, l'associació ha desenvolupat un programa d'acreditació en què, actualment, només cinc hospitals de l'Estat han rebut aquest certificat d'excel·lència avançada.

Amb la col·laboració de diversos professionals i representants de societats científiques, s'ha desenvolupat un programa d'acreditació que avalua paràmetres com la complexitat dels processos quirúrgics, els resultats, la presentació de casos a congressos internacionals o les línies d'investigació obertes. També es valoren les publicacions en revistes especialitzades o la docència.

La unitat de Girona

La Unitat de Coloproctologia del Servei de Cirurgia General i Digestiva de Trueta centra la seva activitat en el diagnòstic i tractament dels processos colorectals, i es dedica al tractament de totes les malalties relacionades amb el còlon, el recte i l'anus. A l'hospital Trueta s'intervenen cada any uns 120 càncers de còlon i uns 80 de recte, i es duen a terme unes 200 intervencions quirúrgiques de patologia maligna que, sumades a la resta de processos benignes, representen el 36% de l'activitat del Servei de Cirurgia General i Digestiva, encapçalat pel doctor Codina Cazador.

A més del Trueta, en aquests moments hi ha quatre unitats de coloproctologia més de l'Estat acreditades com a excel·lents. Són els hospitals Virgen del Rocío de Sevilla, La Fe de València, el de Donostia i el Complex Hospitalari de Vigo. D'altra banda, n'hi ha onze més en procés d'acreditació, entre els quals hi ha les unitats de tres centres catalans: les unitats de la Vall d'Hebron de Barcelona, l'hospital de Bellvitge; i el Joan ?XXIII de Tarragona.