Els Bombers gironins utilitzaran drones d'aquí a un parell d'estius per controlar els incendis des de l'aire. Aquests multicòpters permetran per exemple que en un incendi forestal es puguin obtenir mapes actualitzats de l'avenç del foc, cartografia dels punts calents quan l'incendi ja estigui controlat i mapes que mostrin les zones de difícil accés. Fins i tot, es podrà capturar i enregistrar imatges en zones no accessibles per als mitjans aeris dels Bombers. I, a la llarga, es pretén desenvolupar el sistema per tal que puguin ajudar en la recerca de persones.

En aquests moments però, tot just s'ha signat un conveni entre la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre de Visió per Computador (CVC). L'objectiu és crear el prototip i la tecnologia desenvolupada permetrà facilitar la presa de decisions dels comandaments dels Bombers en la gestió d'una emergència. El conveni de col·laboració té una durada de tres anys i cadascuna de les institucions hi tindrà un paper. Per una banda, el grup de recerca de la UAB, integrat en la Unitat de Logística i Aeronàutica del Departament de Telecomunicació i Enginyeria de Sistemes, serà el responsable del desenvolupament i configuració de les aeronaus, així com de la planificació i execució de les missions en els diferents escenaris d'interès.

La UPC, a través de l'InLab de la Facultat d'Informàtica de Barcelona treballarà en el software necessari per donar resposta a totes les utilitats que tindrà el prototipus. El Centre de Visió per Computador, per la seva banda, treballarà el processament i l'anàlisi de les imatges de vídeo i les fotografies obtingudes pel drone.

Disseny a mida

Els Bombers facilitaran l'accés dels tècnics involucrats en el projecte en diferents pràctiques del cos perquè el prototipus pugui ser testat. També aportaran l'experiència per determinar quines seran les característiques i els requeriments tècnics que haurien de tenir els aparells, així com també aportaran l'experiència en l'àmbit de la coordinació de les emergències. A més a més, i partint de l'experiència en el camp de les emergències, garantiran l'aplicabilitat. El passat 10 de març es va fer la primera de les proves previstes per testar l'ús d'aquesta tecnologia en l'àmbit dels incendis forestals. Aquesta prova es va fer a Olivella, al Garraf, tot aprofitant una crema prescrita que realitzava el Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers. Es van dur a terme en mode automàtic dos vols, de 5 i 10 minuts respectivament, i es van enregistrar imatges simultànies, tant de l'espectre visible com de l'infraroig. L'anàlisi posterior d'aquestes imatges permetrà als investigadors dels equips de les diverses institucions que participen al conveni realitzar un calibratge més precís dels equips i del software. Des del punt de vista de les emergències i la seva gestió, els drones s'usaran prioritàriament en els incendis forestals, ja que es tracta d'un escenari que pot canviar ràpidament.