El cas del nen d´Olot de sis anys infectat de diftèria ha reobert el debat de les famílies que es neguen a vacunar els seus fills. A la província de Girona, segons dades del Departament de Salut, es calcula que els joves que no estan correctament immunitzats contra la malaltia se situen entre el 4,62% i el 8,45%. Aquests percentatges sorgeixen de la cobertura de la vacunació Td (contra el tètanus i la diftèria) registrada els darrers cinc cursos escolars als centres gironins. Les dades assenyalen que la vacunació Td, que es posa als joves quan tenen uns 14 anys, compta amb una cobertura superior al 82%. De fet, als 14 anys és l´última fase de vacunació de la diftèria, que s´administra en sis dosis: als dos, als quatre, als sis i als 18 mesos, entre els quatre i els sis anys i en l´adolescència. Tot i això, Salut només ha facilitat dades concretes de Girona de la darrera dosi de la diftèria.

Així, dels últims cinc anys, el curs 2009-2010 va ser el període amb més negatives de les famílies gironines a vacunar els seus fills de diftèria. Llavors, el 8,45% de joves de 14 anys no es va immunitzar contra la malaltia, mentre que la cobertura de la vacunació Td es va situar al 82,56%. En canvi, a la província de Girona el curs següent (el 2010-2011) es van reduir els pares contraris a vacunar de diftèria: aleshores el 4,62% de joves de 14 anys no ho va fer. Pel que fa al període amb una major cobertura de la vacunació Td, va ser el curs 2012-2013 amb el 86,08% de joves gironins immunitzats de la diftèria. Per això, si els índexs de no vacunació d'aquesta malaltia (entre el 4,6% i el 8,5%) s'apliquen a les dades de població de l'INE del mateix període, es pot determinar que cada any a la província de Girona entre uns 330 i 580 joves de 14 anys no estan correctament immunitzats contra la diftèria.

La suma dels percentatges de cobertura i de negatives a vacunar-se no és del 100%. Això s'explica, segons el Departament de Salut, per «problemes en el registre», a causa dels joves «que s'han canviat de centre escolar o que no s'han pogut vacunar». Pel que fa l'evolució de la incidència de malalties vacunables a tot Catalunya, Salut subratlla que el 2014 s'han reduït un 96% les infeccions en comparació amb el 1984, tal com es pot observar en el gràfic d'aquest article. El motiu és que el 1984 només feia quatre anys que s'havia introduït el primer calendari de vacunes de Catalunya i llavors es van registrar 36.740 casos de malalties vacunables. En canvi, l'any passat només van ser 1.506 casos