Els set esportistes del Centre de Tecnificació d'Alpinisme de Catalunya (CTAC) de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) que es trobaven d'expedició al Kirguizistan on van morir tres alpinistes, entre ells un jove de 24 anys de Ripoll, haurien d'arribar aquest matí en l'avió de tornada a Catalunya des de Bixkek, capital de Kirguizistan. L'arribada dels alpinistes està prevista cap a dos quarts de dotze del migdia a l'Aeroport de Barcelona amb un vol procedent d'Istanbul.

En paral·lel, la FEEC continua fent els tràmits per repatriar els cossos dels tres alpinistes sorpresos per una allau mentre escalaven una paret de l'Ak-Too, al Parc Nacional d'Ala-Archa, al Kirguizistan. La tramitació s'està fent amb les autoritats del Kiguizistan, on hi ha el consolat espanyol, i del Kazakhstan, on hi ha l'ambaixada i el representant de la companyia asseguradora de l'expedició, segons la Federació.

La tragèdia es va produir ?diumenge cap a tres quarts de set la tarda -hora catalana- quan l'expedició estava escalant diverses parets del Parc Nacional d'Ala-Archa i estaven dividits en tres grups. Els tres nois sorpresos per l'allau estaven escalant a la Gelera de Corona, una paret de l'Ak-Too, un cim de 4.620 metres d'alçada del Parc nacional d'Ala-Archa.

L'allau va provocar la mort dels tres alpinistes. Les víctimes mortals són el jove alpinista de Ripoll que va morir a causa d'una allau al Kirguizistan juntament amb dos nois més, un de Tarragona i un altre d'Ontinyent. El gironí Josep Cotrina Caballeria tenia 24 anys i va morir en el fatídic accident d'aquest país de l'Àsia central juntament amb Àlex Vicedo, de 24 anys i Pol Rodríguez, de 18 anys.

Els altres set expedicionaris es troben sans i estalvis i avui està previst que arribin a mig matí a l'Aeroport del Prat. Entre ells hi ha, Bernat Vilarrasa, un jove de la ciutat de Girona, que té 22 anys i que es va treure la llicència al Centre Excursionista de Banyoles.

Els responsables de l'expedició van comunicar el fet tràgic i fortuït als familiars i a la Federació el ?diumenge tan bon punt van localitzar i rescatar els cossos. Els cossos van poder ser rescatats pels membres de l'expedició, acompanyats per quatre guies russos. En el rescat va intervenir un helicòpter que va traslladar els cossos i la resta de l'expedició a la capital del país, Bixkek. El Centre de Tecnificació d'Alpinisme de Catalunya, d'on formaven part tots els membres de l'expedició, es va crear ?l'any 2002. Va néixer per formar i crear un equip d'alt nivell d'alpinistes d'arreu de Catalunya.