Sap quants punts de conduir té en el seu permís? Una ràpida consulta a la pàgina web de la Direcció General de Trànsit (DGT) li permetrà descobrir si vostè forma part del club dels quinze. És a dir, si vostè té el privilegi de ser un dels 274.997 conductors censats a la demarcació que té un «saldo» de quinze punts en el seu permís, el màxim possible. Aquesta xifra significa que quasi sis de cada deu conductors de la demarcació han estat recompensats per la seva bona conducció. A l´altra banda, 4.959 conductors gironins s´han arribat a quedar en algun moment sense cap punt en el seu carnet.

La llei del permís per punts va entrar en vigor l´1 de juliol de 2006 concedint dotze punts inicials als conductors. Tres anys després del tret de sortida d´aquest nou model normatiu, es va premiar els conductors més respectuosos amb les normes de trànsit engreixant el seu carnet amb dos punts més. Un «saldo» que es va arrodonir amb un únic punt final al cap de tres anys més per recompensar el compliment normatiu dels millors conductors. Una gratificació de la qual poden presumir 274.997 dels 439.869 conductors que hi ha censats a Girona. Cal tenir en compte que les persones que s´acaben de treure el permís tenen un saldo de punts més baix que s´anirà ampliant amb els anys d´experiència si no són enxampats cometent cap infracció sancionada amb pèrdua de punts.

A l´altre costat de la balança hi ha els conductors infractors reincidents que han perdut el seu permís en dues o més ocasions. Enguany, 22 conductors censats a la demarcació de Girona han tornat a perdre la totalitat dels punts del seu permís. Una situació que ja havien viscut prèviament en almenys una ocasió. El 2009 va ser l´any en què es van registrar més conductors infractors reincidents, ja que segons les estadístiques de la DGT, un total de 53 conductors censats a la demarcació de Girona van perdre el seu permís de conduir, com a mínim, per segona vegada. Per recuperar la vigència del permís o recobrar els punts perduts, els conductors poden tornar a les aules.

Un total de 8.559 conductors de la demarcació han assistit a un curs de recuperació parcial de punts o la vigència del permís des del 2007. D´aquests, 3.600 volien recuperar punts per evitar quedar-se sense saldo. Els 4.959 restants van acudir a les aules quan ja s´havien quedat sense cap punt.

Tal com informa la DGT a la seva pàgina web, es poden recuperar fins a sis punts a través d´un curs de sensibilització i reeducació vial que tindrà dotze hores de durada. Transcorreguts dos anys sense haver estat sancionat en ferm en via administrativa per la comissió d´infraccions que comportin la pèrdua de punts, els titulars de permisos afectats per una pèrdua parcial de punts recuperaran la totalitat del crèdit inicial de punts. Això no obstant, en el cas que la pèrdua d´algun dels punts es degués a la comissió d´infraccions molt greus, el termini per recuperar la totalitat del crèdit serà de tres anys.

Si ja ha esgotat el seu crèdit inicial de punts i ha rebut la notificació de l´acord pel qual es declara la pèrdua de vigència del seu permís, haurà de realitzar un curs de sensibilització i reeducació vial que tindrà quatre hores de durada i que podrà realitzar durant el període de pèrdua de vigència.

Un cop transcorregut el termini de durada de la pèrdua de vigència, haurà de superar una prova teòrica sobre els continguts del curs realitzat. El permís que s´obtingui disposarà d´un saldo de 8 punts.