Els infermers defensen el «valor afegit» que aporten a l´atenció d´emergències

El Col·legi de Girona demana als metges que «no posin en dubte» les competències dels professionals d'infermeria

27.07.2015 | 15:13

El Col·legi Oficial d'Infermer/es de Girona defensa que els professionals d'infermeria «aporten valor afegit al pacient» en l'atenció d'emergències i remarquen que tenen «totes les competències per treballar en l'àmbit del SEM», on fa temps que aporten i demostren diàriament la seva vàlua professional. La junta del Col·legi de Girona respon així a la posició dels metges, que a través d'un comunicat signat pel Col·legi de Metges de Girona i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya van mostrar el seu rebuig a la guia d'actuació infermera d'urgències i emergències mèdiques elaborada pel SEM, ja que consideren que «atribueix a infermeria la realització d'algunes competències que són pròpies de la professió mèdica». En el document del SEM s'estableixen les pautes adreçades als professionals d´infermeria que viatgen en vehicles de Suport Vital Avançat, quan l'infermer actua sota la coordinació del metge del Centre Coordinador i quan pot atendre la situació d´emergència de manera autònoma, canvis que es produeixen amb la implantació del nou model de transport sanitari.

Des del col·legi gironí lamenten «els comentaris poc afortunats» dels «companys metges», a qui demanen respecte i col·laboració. Companys, diuen, «perquè tenim vincles de col·laboració, tots som professionals que treballem afegint valor a l'atenció al pacient i els metges no han de posar en dubte les nostres competències i malinterpretar la delegació de confiança com a servilisme, sense fer una valoració explícita de la nostra professió».

En aquest sentit, recorden que els professionals d'infermeria sempre han estat presents al SEM, tant a les unitats mòbils com al centre coordinador i que, a través d'un reial decret de maig de 2012, les unitats amb personal infermer com a màxim responsable de l'equip són, legalment, recursos de Suport Vital Avançat, que actuen de manera coordinada seguint els procediments establerts per donar atenció als malalts.

Així, assenyalen que la guia d'actuació infermera criticada pels metges ha estat elaborada per més de seixanta professionals multidisciplinaris del SEM i revisada pel Consell de Col·legis d'Infermers/es de Catalunya. S'hi enfoca, expliquen, la metodologia i preceptes relacionats amb la responsabilitat professional a partir de «la vessant holística de la professió en el seu rol autònom, tant pel que fa als aspectes fisiopatològics com pel respecte dels drets de la persona i l'atenció als familiars i la visió biomèdica de la professió en el seu rol de col·laboració amb els professionals mèdics.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Cinc activitats per fer aquesta tarda-vespre a les comarques gironines

Cinc activitats per fer aquesta tarda-vespre a les comarques gironines

Cinema, llibres, festes populars, premis i exposicions

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

L'ACA reconeix que una de les causes de l'estat d'aquests ecosistemes és «la reducció dels cabals...

La Diputació presenta cinc projectes a la convocatòria d´ajuts europeus Feder

La Diputació presenta cinc projectes a la convocatòria d´ajuts europeus Feder

Els programes, que s'han fet amb la participació de la UdG, consistoris i altres entitats, tracten...

Audi roda un espot publicitari a Llagostera

Audi roda un espot publicitari a Llagostera

L'equip de la productora fa diversos dies que enregistra imatges pels carrers d'aquest municipi

Banyoles arranja un vial del Barri Vell i intervé a la plaça Estudis per evitar aiguats

Banyoles arranja un vial del Barri Vell i intervé a la plaça Estudis per evitar aiguats

La segona fase de la remodelació del carrer dels Valls anirà des del carrer Sant Antoni fins a la...

Enllaços recomanats: Premis cinema