La Clara i l'Alba Rusiñol són dues germanes bessones. Són de Llagostera i ara tenen quinze anys. Quan en tenien sis, l'Alba va requerir un trasplantament de medul·la òssia després de dos anys malalta. La donació li va fer la Clara, l'única familiar amb qui era compatible, i que quan ho va saber li va fer «molta il·lusió» perquè donava per fet que la seva germana es curaria i tornaria a casa, on la trobaven molt a faltar. L'Alba encara recorda el dia que li feien l'extracció a la seva germana i veu imprescindible la implicació de la gent.

Les dues llagosterenques van explicar ahir la seva experiència coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Medul·la "ssia, que es celebra avui, i que l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) va aprofitar per fer una crida a la ciutadania per a fer-se'n. I és que, tot i que els darrers tres anys, entre 2012 i 2015, el registre de donants catalans de medul·la òssia s'ha gairebé duplicat, passant de 19.201 a 28.498 persones, encara hi ha prop del 20% de pacients que no troben un donant compatible per poder sotmetre's al trasplantament.

Per això, des del Departament de Salut i l'Organització Catalana de Trasplantaments se segueix insistint amb la importància que té augmentar aquest registre, de donants perquè a més, un de cada quatre malalts no té compatibilitat amb els seus familiars.

En els darrers cinc anys, s'han fet més de 2.000 trasplantaments en adults i més de 300 en menors de 18 anys. Enguany, se n'esperen al voltant dels 500.

Per aquest motiu, i tot i que les xifres són esperançadores perquè han millorat els darrers anys, des de l'OCATT es fa especial atenció al fet que cal ser més sensible amb aquesta problemàtica. Així ho va assegurar el director de l'OCATT, Jaume Tort, que va recordar que com més donants registrats, més possibilitats d'èxit hi ha.De fet, tal i com va explicar el director del Registre de Donants de Medul·la, el REDMO, és important que hi hagi donants propers, geogràficament parlant, i no només a nivell econòmic, sinó també genètic. Va assegurar que l'herència genètica de cada malalt influeix en els nivells de compatibilitat i, malgrat que la globalització ho està canviat, encara és més fàcil trobar donant compatible entre «l'entorn» del pacient que no pas «a fora». «És una qüestió de distribució ètnica», va dir Carreras.

Pel responsable mèdic del REDMO, les dades que s'han assolit són bones però poden millorar, i en el 80% dels casos es troba el donant compatible als 3 mesos.

A tot l'Estat espanyol, aquest 2015 es faran més de 5.000 trasplantaments en nens, malalts principalment de leucèmia però també d'altres malalties que no tenen altre tractament que permeti la curació. Catalunya és capdavantera en aquesta àrea, i majoritàriament, el donant pot ser un germà, però també els pares. Se'n fan entre 60 i 70 cada any.

El 2014 se'n van fer 66 i un 25 per cent es van fer a partir de les cèl·lules mare del propi pacient, però la gran majoria, es van fer a través de les cèl·lules d'un donant.

La donació de medul·la òssia és una de les poques donacions que es poden fer en vida i l'única en la qual les cèl·lules mare productores de la sang -que és el que es trasplanta- es regeneren completament. Qualsevol persona entre 18 i 55 anys amb bon estat de salut pot fer-se donant i entrant a un registre que només recorrerà a la persona si és necessària.

Des del REDMO s'exigeix però, que el donant estigui molt ben informat per evitar que es faci enrere al moment de la donació, ja que als Estats Units, per exemple, un 50% dels suposats donants, no accepta fer-ho que se li requereix.