Fa 18 anys en Joaquim Canal va instal·lar-se a Cal Paraire de Campdevànol. Amb la seva companya, la Gemma Povill, van crear una granja d'ovelles per muntar una formatgeria de pastor, Bac d'Estiula. El que no es podien imaginar és que es convertirien en víctimes colaterals del què ha esdevingut el principal problema del medi natural al Ripollès.

Cal Paraire es troba a meitat del camí rural que condueix al torrent de la Cabana. La situació seria idíl·lica si no fos per la gran quantitat de gent que utilitzen aquella ruta per envair el torrent de la Cabana els festius. Els caps de setmana, sobretot de primavera i estiu, l'ambient és comparable al de qualsevol artèria d'una gran ciutat. Gernacions de banyistes hi arriben per gaudir d'un paratge de set gorgs que dècades enrere pràcticament només coneixien els vilatans de Campdevànol. Ara és impossible trobar a un sol campdevanolenc entre els habituals del torrent de la Cabana.

La degeneració del torrent l'han viscut en primera persona fins al punt que han decidit deixar Cal Paraire. Mentre per a molts els caps de setmana i festius són una vàlvula d'escapament, per ells s'han convertit en un malson. Quan van instal·lar-s'hi la gent que hi passava era majoritàriament excursionistes, ara aquests són pràcticament residuals, en benefici d'un públic menys exigent que "ha arrasat" el torrent.

Expliquen problemes amb gent que els envaeix el terreny i que els aparca a qualsevol lloc, que no tenen paciència quan el ramat ha de creuar el camí i fins i tot els han amenaçat en més d'una ocasió.

Quan l'Ajuntament va començar a posar multes per aparcar al camí, els infractors els insultaven perquè els consideraven coresponsables de les sancions. També han patit la presència de gossos que els persegueixen les gallines i en algun cas fins i tot les maten. En una sola jornada han comptat entre 150 i 160 gossos acompanyant els amos.

El 15 d'agost de l'any passat van veure desfilar 2.500 persones per davant de casa. Aquell mateix any les ovelles van produir 2.083 litres menys de llet que l'anterior. Els animals, com les persones, "també són víctimes de l'estrès", assenyalen. La situació s'ha fet insostenible.

Desbordats per l'excés de vehicles, van permetre aparcar dins del perímetre del mas a canvi que els compressin un producte de la formatgeria.

A tot el camí està prohibit el pas de vehicles, però els conductors han seguit utilitzant-lo tot i la senyalització, així com aquest any s'han seguit banyant al torrent malgrat la normativa de l'Ajuntament que també ho prohibia.

Els dos ramaders reben clients al mas des que va començar a funcionar la formatgeria, i creuen just que puguin arribar-hi en cotxe. L'Ajuntament també té delimitada una zona d'aparcament a la font del Querol a 10 euros, i abans d'arribar al mas hi ha un altre aparcament d'una empresa privada. A pocs metres del camí de davant del mas Paraire hi ha una barrera que tanca el pas i evita que es pugui anar més enllà.

Tants maldecaps els ha fet veure que ha arribat l'hora de canviar d'aires. Tenen clar que necessiten un altre mas i no tenen intenció de deixar la comarca, però no el volen a Campdevànol. No tenen cap problema amb la gent, però sí amb l'administració. Creuen que l'Ajuntament ha fet una mala gestió" del problema i lamenten que no els hagin consultat tot i viure tot l'any a l'epicentre del conflicte.

Lamenten que s'hagi d'estroncar un "projecte de vida familiar i econòmic que suposa un valor afegit per a la comarca" i recorden que mai han demanat cap subvenció o ajuda.

La Gemma també té una parada al mercat de Ripoll. Hi va tornar després d'un any sense anar-hi perquè no s'atrevia a deixar el Joaquim sol els dissabtes, el dia de més afluència al torrent. En canvi, al de Campdevànol "no ens hi han deixat tornar" després de deixar d'anar-hi una temporada. També troben curiós que la formatgeria no aparegui a cap de les guies turístiques del municipi.

Els formatges del Joaquim i la Gemma van ser presents a la primera Fira del Formatge de Ripoll. Segur que ho faran també en properes edicions. L'única diferència serà que en lloc de Bac d'Estiula portarà el nom de la propera ubicació on s'estableixin.