Els parcs naturals de l'Empordà, el del Cap de Creus i el del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, col·laboren en un projecte que promou la pesca recreativa sostenible a les zones marines de la mediterrània.

Aquests parcs han cofinançat, juntament amb el programa europeu MedPAN -les fundacions Mava i Prince Albert II de Mònaco i Fonds Français pour l'Environnment Mondial-, un projecte fet per investigadors de la Universitat de Girona per a l'estudi i la difusió dels impactes de la pesca recreativa en el medi. Aquesta és una de les activitats que més es practiquen a la costa mediterrània, especialment a les àrees marines protegides, comporta diferents impactes ecològics i encara són poc coneguts pels pescadors recreatius. Entre aquests hi ha l'impacte sobre les espècies vulnerables, l'ús d'espècies exòtiques com a esquer i la pèrdua o els abandonament d'ormejos de pesca.

El projecte ha consistit en el desenvolupament de diferents accions de difusió destinades a fomentar una pesca recreativa responsable a les dues zones marines protegides de l'Empordà. Entre elles destaca l'elaboració del primer Codi de Bones Pràctiques en la Pesca Recreativa i l'edició d'un fulletó -en català, castellà i francès- amb consells per als pescadors recreatius per tal de garantir la sostenibilitat tant dels recursos marins com de la mateixa activitat pesquera dins els parcs naturals.

Els investigadors també han acordat una acció de responsabilitat corporativa amb Normandie Appâts Ibérica, empresa líder a Europa en la distribució i venda d'esquers per a la pesca recreativa, i que consistirà en incloure missatges a les caixes de cucs que comercialitzen; com ara el logotip de «Pesca Recreativa SOStenible», desenvolupat per la UdG, i la frase «No llencis els cucs al mar!». L'objectiu és reduir les possibilitats que espècies exòtiques d'esquers s'estableixin al Mediterrani i acabin perjudicant les autòctones.

Finalment, s'han fet enquestes per a botigues de pesca, associacions federacions i xàrters de pesca recreativa de l'Empordà per conèixer la seva postura sobre les bones pràctiques per a una pesca recreativa responsable. El darrer pas ha consistit en la redacció de cartes o compromisos de col·laboració entre aquests col·lectius de pesca, els parcs naturals i la UdG.