Un estudiant de 21 anys del cicle superior de l'Escola d'Art i Disseny d'Olot ha reclamat al Departament d'Ensenyament que posi una tercera casella per poder marcar el gènere altres al formulari per a la inscripció als cicles de grau superior. La demanda és la reacció a la situació, en la qual es va trobar l'estudiant quan va haver d'escollir entre la casella d'home i la de dona. L'estudiant demana una casella que marqui altres per les persones que, com ell, no encaixen en el concepte d'home o dona.

Segons NacióLaGarrotxa, tot i haver fet gestions per aconseguir la incorporació d'una casella definida com a altres als formularis del Departament d'Ensenyament, l'estudiant no vol sortir de l'anonimat.

Antoni López (director de l'Ecola d'Art i Disseny d'Olot) ahir va reconèixer la veracitat dels fets i va indicar que l'estudiant, d'aspecte masculí, fa 3 anys que va l'escola i sempre s'hi ha sentit a gust i que ara considera que hi està bé.

Pel que fa a l'escola -segons López-, ja incorporaran la casella altres a les seves tramitacions. «Per exemple - va indicar-, si convoquem un viatge de fi de curs, hi posarem home, dona i altres». Això no obstant, va indicar que en el referent a la burocràcia del Departament d'Ensenyament l'escola no hi pot incidir.

La demanda de l'estudiant està basada en la llei contra l'homofòbia aprovada pel Parlament a l'octubre del 2014. Es tracta d'una llei destinada a protegir els drets de les persones gais, lesbianes o transexuals i encarada a l'eradicació de l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia.

Per tal de fer complir l'article 23 de la llei, l'estudiant es va posar en contacte amb l'Observatori de l'Homofòbia. Eugeni Rodríguez (president de l'Observatori) ahir va explicar que la demanda fa 48 hores que ha estat tràmitada i que preveu que serà una temàtica llarga. Va assenyalar que «una persona menor d'edat sigui home i el tractin com a dona s'aconseguieix i ara estem en una tercera possibilitat».

La tercera possibilitat és el reconeixement de la possibilitat altres, de la qual Rodríguez va indicar que n'estan en campanya de difusió. Va considerar que l'aplicació de la Llei contra l'Homofòbia es fa d'una manera molt lenta, «però els donarem temps» va dir. Va preveure que la inclusió de la casella altres necessitarà temps.