Josep Maria Surinyach, de 46 anys i veí de Sant Joan les Fonts, va morir ahir en un accident laboral a la paperera de l'empresa Torraspapel, a Sant Joan les Fonts. L'accident és va produir quan el finat s'havia introduït dins d'una màquina trituradora espatllada per arreglar-la. Les regles de Seguretat i Salut en el Treball, estableixen que el treball en recintes tancats requereix de la presència de dues persones. És a dir, una dins i una altra a l'exterior per tal de disposar de capacitat de reacció en un accident.

En el cas d'ahir, des de dalt, baixaven un recipient al treballador que era dins de la màquina. Llavors -de sobte- la màquina s'hauria engegat. El motor activat -durant instants- hauria estirat la víctima de manera que li hauria provocat un fort cop al cap. Conscients de la situació, els seus companys van parar immediatament la màquina. Això no obstant, el cop li hauria provocat la mort immediata. La víctima anava lligada a un arnés de seguretat, que va evitar una estirada més forta.

Davant del sinistre, l'empresa va avisar els cossos d'emergències, els quals van rebre l'avís a 1/4 de 8 del matí. Dues ambulàncies, els Mossos d'Esquadra i 5 dotacions de bombers després de travessar el poble van entrar a la factoria de la Torraspapel. Es tracta d'una fàbrica amb màquines d'alçades importants, per això hi anava el Grup de Bombers de Suport d'Operacions Especials.

Arribats al lloc dels fets, els serveis mèdics no van poder fer res per salvar la vida del treballador. Els Mossos van posar el fet en coneixement del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia d'Olot i del Departament d'Empresa i Ocupació, d'acord amb els procediments habituals en accidents laborals amb víctimes mortals.

Unes hores després, van arribar els serveis forenses i els tècnics del Departament d'Empresa i Ocupació. Fetes les comprovacions legals, van avisar la funerària.

Mentre tenien lloc les comprovacions, des de l'exterior de la factoria eren visibles les característiques emissions de vapor dels sistemes de calderes. En aquest context, a 1/4 de 9 va arribar el furgó funerari, que va recollir el cos del finat i se'l va endur.

Els processos legals que van seguir l'accident, durant una estona van paralitzar les entrades i sortides de camions a la fàbrica. Els camions i els conductors es van quedar a la barrera que està situada al costat de la bàscula.

El treballador accidentat estava contractat per la societat CTC Externalització. Es tracta de l'empresa que al mes de febrer es va fer càrrec de la producció i activitats logístiques i expedicions de la fàbrica de Sant Joan les Fonts. Llavors dels 294 treballadors que estaven en nòmina a Torraspapel, 133 van passar a CTC Externalització.

La mort de Josep Maria Surinyach va provocar molta consternació a Sant Joan les Fonts. Era una persona que hi havia viscut tota la vida i havia participat en activitats de monitoratge i esports al municipi.

L'accident laboral de Torraspapel és el tercer que té lloc a la Garrotxa en un mes i mig. El 2 d'octubre passat, un treballador de 55 anys d'edat va morir en una empresa dedicada a la producció de calç a Argelaguer. El treballador va caure mort quan manipulava el cablejat elèctric d'una màquina dotada amb cinta transportadora.

Era un veí de 55 de la Vall d'en Bas. També era una persona molt coneguda al seu poble, on participava en l'organització del carnaval.

El segon va tenir lloc el dilluns dia 16 de novembre passat al Mallol. Al voltant de les cinc de la tarda, un veí que treballava un camp va bolcar amb el tractor que conduïa amb la mala sort que el vehicle li va caure a sobre.

Els darrers sinistres dispararan les estadístiques se sinistralitat la boral a la Garrotxa per al 2015. El 2014, la comarca va regisrar 626 accidents laborals, en la seva major part lleus. La mitjana va ser de dos accidents diaris. Segns les estadístiques de Departament d'Empresa i Ocupació, el 2004 el nombre d'accidents va arribava a 945 i tenia una tendència a l'alça. La puja va continuar fins al 2006, quan els sinistres van arribar a una punta de 1.111 accidents.

A partir del 2006 i en coincidència amb l'inici de la crisi econòmica, els accident -igual que l'ocupació- van baixar. El 2007, van ser 1012, el 2008 van ser 965, el 2009 van ser 717, el 2010 van ser 641, el 2011 van ser 642, el 2012 van ser 572, el 2013 van ser 526 i el 2014 van pujar a 626.

De tota manera, en els darrers anys les empreses i -sobretot les que tenen més grau de perillositat- han incrementat les mesures de seguretat. Es tractar de treballar amb companyia, usar casc, arnés, guants, mascares de filtratge de gasos, calçat adherent i protegit a les puntes i d'altres. També han incorporat especialistes en seguretat que es dediquen a vigilar el compliment de les normes.