L'Ajuntament de Tortellà no pot vendre l'excedent de l'energia que obté a través de les plaques fotovoltaiques de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, on es troben ubicats el dispensari local, el museu, un centre de dia i la biblioteca. L'Ajuntament no obtindrà els 264 € que havia previst obtenir de la venda dels excedents d'energia aconseguits durant el 2015 a través de l'ús de plaques solars. La causa és el Reial Decret del 9 d'octubre, pel qual l'Estat regula l'ús de l'energia procedent de les renovables.

Rafel Domínguez (alcalde per Independents de Tortellà) ha explicat que la regulació de l'ús de les renovables no altera l'aposta de l'Ajuntament per aquest tipus d'energia i ha anunciat la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l'edifici de l'Ajuntament. També s'ha mostrat confiat de cara a un canvi de legislació més progressista del govern de l'Estat envers les renovables.

Ha explicat que la inversió en plaques fotovoltaiques no té un preu excessiu i -segons ell- és molt fàcil d'amortitzar només amb el propi estalvi produït per l'ús de les plaques. A més -segons ell-, Tortellà és un municipi compromès amb la necessitat de reduir les emissions de CO2 a l'atmosfera. En aquest sentit, seguix el Pla Comarcal del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (SIGMA) que aconsella adequar tots els edificis públics a les renovables.

Energia autonoma

L'any 2014 l'edifici de l'antiga caserna de Tortellà va ser l'equipament escollit per l'Ajuntament i el Sigma per realitzar la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques. El sistema permet generar energia per al consum propi. Després d'un any de funcionament - segons l'Ajuntament- els resultats han estat molt positius i han permès conèixer detalladament les necessitats de consum energètic de la instal·lació. La instal·lació solar fotovoltaica permet que part de l'energia necessària per al normal funcionament de l'edifici es generi de forma autònoma.

Per fer-ho cal que la corba de consum coincideixi amb la corba de generació d'energia. Durant els caps de setmana, el consum baixa en relació amb els dies laborables, i la generació d'energia és superior al consum. És en els caps de setmana és quan es genera l'excedent d'energia que s'ha d'injectar a la xarxa d'electricitat convencional. A partir del Reial Decret poden injectar l'energia a la xarxa, però no els la paguen.