Les entitats socials alerten que a les comarques de Girona urgeixen almenys 109 habitatges de lloguer social abans de dos anys, per tal de poder atendre els col·lectius en situació de més vulnerabilitat econòmica. Una xifra que, com la Taula del Tercer Sector va advertir ahir, es limita a les necessitats més immediates i urgents.

A tot Catalunya, la mancança per als propers dos anys es concreta en 768 habitatges, un nombre que la Taula que aplega més de 3.000 entitats socials va contrastar amb els 45.000 pisos buits que es troben en mans dels bancs -d´acord amb un registre que la Generalitat va publicar al setembre. És a dir, amb poc més d´un 1,7% de l´estoc bancari n´hi hauria prou per cobrir la urgència d´allotjament que les associacions han detectat. Per aquest motiu, des de la Taula del Tercer Sector van reclamar als bancs que venguin o donin els pisos buits a les entitats socials perquè aquestes els puguin destinar al lloguer social. Una demanda de cessió que també van fer extensible als propietaris particulars d´habitatges buits.

Aquesta realitat es desprèn de l´informe «La contribució del Tercer Sector al lloguer social», segons el qual a les comarques de Girona hi ha 303 habitatges gestionats per organitzacions socials. Aquesta dada representa el 20% dels 1.522 pisos que les entitats que treballen amb la població més desfavorida gestionen a 74 municipis catalans, en els quals hi viuen 7.067 persones. Girona sobresurt en aquest mapa global, on el gruix d´habitatges es concentra a Barcelona (prop del 43%) i s´acaben de repartir entre l´àrea metropolitana de la capital (12%) i la resta de poblacions de Barcelona, Lleida i Tarragona (un 25%). Pel que fa a la demarcació gironina, la majoria de pisos que estan al càrrec d´organitzacions socials estan a Girona (188), Lloret de Mar (71) i Figueres (25).

A la banda de la manca d´habitatge social, l´informe situa a les comarques gironines el 14% de totes les noves necessitats que s´haurien de cobrir abans del 2018. Aquest percentatge equival a 109 pisos, la majoria dels quals fan falta a Girona (34), Figueres (19), Castelló d´Empúries (10) i Sant Pere Pescador (8) -segons han assenyalat les organitzacions que operen al territori.

Les dades incloses en el darrer informe de la Taula del Tercer Sector provenen d´una enquesta online que han contestat 129 entitats, pràcticament totes les que treballen en l´àmbit de l´habitatge social. Així ho va remarcar l´organització, que també va incidir en el fet que s´ha de veure el resultat com un cens actualitzat perquè la informació data del desembre de 2015. L´objectiu del sondeig era radiagrofiar la realitat de les entitats centrada en els pisos d´ús social, que ha permès concretar el nombre, la localització, els col·lectius que s´hi atenen, els costos de gestió i els seus problemes principals.

El preu dels lloguers

Entre les conclusions, destaca que el 31% dels habitatges es lloguen en el mercat privat, el 25% els cedeixen particulars, el 18% provenen del sector públic i el 17% pertanyen a les mateixes entitats socials. Pel que fa als seus usos, en el 46% dels pisos hi viuen famílies, el 33% són d´ús compartit i el 21% els ocupa una sola persona. Respecte al lloguer, el 45% de les llars gestionades per les associacions paguen lloguers o rendes inferiors a 300 euros mensuals i prop d´un 13% no paga res. Per a la Taula del Tercer Sector, un 66% dels habitatges haurien de llogar-se a preus d´entre 200 i 400 euros al mes.