La consellera de Governació, Meritxell Borràs, es va reunir ahir amb la comissió gestora de Medinyà per mostrar el suport i empara del govern a la població després que l'Executiu espanyol en funcions presentés un recurs d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional (TC) contra la llei catalana que permet la creació d'aquest nou municipi.

Borràs va fer una crida a la tranquil·litat i va criticar la manca de diàleg i "les contradiccions" del Govern espanyol que, per una banda, ha presentat el recurs al TC, però per l'altra, ha acceptat que la vila tingui NIF i Jutjat de Pau. "No s'aclareixen gaire; hi ha arguments suficients per validar que Medinyà sigui un municipi independent", va assegurar Borràs.

Borràs va demanar "calma" i va assegurar que Medinyà podrà realitzar el proper dimecres 16 de març el seu segon ple, tal i com tenien previst. Un plenari on la comissió gestora té previst aprovar els primers pressupostos, ordenances, convenis amb Sant Julià de Ramis i es tirarà endavant la creació de la plaça de secretari o interventor que necessiten.

Segons l'Executiu espanyol, la norma catalana vulnera diversos articles de la Llei de Bases de Règim Local, que estableix que els nous municipis han de tenir, com a mínim, cinc mil habitants. Un aspecte que Medinyà no compleix, ja que ronda els 850 veïns. Tot i això, Borràs es va queixar que "el Govern espanyol ho ha portat al TC sense haver volgut dialogar amb el Govern; hi ha arguments suficients per validar que Medinyà sigui un municipi independent".

Segons la representant del Govern català, Medinyà no tindrà "cap impediment" per fer els passos necessaris per anar-se consolidant i construint com a poble segregat de Sant Julià de Ramis. "La llei que el govern comenta es basa amb la LRSAL, que ja hi ha una sentència que n'invalida una part, i esperem que, quan el Tribunal Constitucional s'hagi de posicionar sobre Medinyà, doncs ja tinguem aquesta llei", va indicar. No obstant això, la consellera va lamentar que, amb el recurs al TC, s'ha trencat la comissió bilateral que hi havia entre l'Estat i la Generalitat per tractar de forma constructiva la qüestió de Medinyà.

La comissió segueix el pla

La comissió gestora de Medinyà, per la seva banda, va destacar que tot i els impediments continuaran treballant com fins ara i que el dimecres faran el segon ple del poble, on s'aprovaran les primeres ordenances, el pressupost i la creació de la plaça de secretari o interventor. Aquesta comissió va arrencar ara fa uns mesos però de moment no ha tingut èxit, ja que el Govern espanyol no va acceptar les propostes de l'Executiu català i en cap moment es van trobar físicament representants dels dos governs. Tot i això, la presidenta de la comissió, Montserrat Garcia, va explicar que ja disposen de NIF i que els han dit que a partir de l'1 d'abril podran obrir el jutjat de pau. "Això ja camina solet", va afirmar. A més, està previst que properament comenci a funcionar la comissió paritària que serà l'encarregada de separar el deute i el personal dels dos pobles. "Hi ha molt feina a fer però la farem amb il·lusió, amb el suport del govern de la Generalitat i els problemes que vagin apareixent els anirem resolvent", va explicar Garcia.

Segons va comentar, en un primer moment la notícia del recurs d'inconstitucionalitat els va caure a sobre "com un gerro d'aigua freda", però ahir diumenge, dos dies més tard, no els semblava "una notícia tan dolenta". "Quan ens van dir que el recurs no suposava la suspensió de la llei vam respirar tranquils perquè podem continuar fent la feina tal i com ho fèiem fins ara", va concloure.

La trobada va finalitzar amb crits "d'independència" per part dels veïns de la vila que es van reunir al nou ajuntament.