La Diputació de Girona, l'Obra Social La Caixa i el Consorci de l'Alta Garrotxa han començat accions de millora dels alzinars i de recuperació dels espais oberts. Les actuacions estan valorades en 40.000 € i donen continuïtat a un projecte per a la conservació i millora dels valors d'interès natural de l'Alta Garrotxa.

La millora dels habitats dels alzinars afectarà cinc hectàrees ubicades entre Santa Bàrbara de Pruneres i Sadernes. L'aclarida i la selecció de tanys de l'alzinar permetrà garantir a mitjà i llarg termini boscos madurs.

La intenció és millorar els boscos d'alzines, els quals després d'haver estat explotats per fer carbó vegetal van quedar molt abandonats.

Pel que fa als espais oberts intervindran en un total de 6 hectàrees, distribuïdes entre els nuclis de Beget, Oix, i Sadernes i a l'entorn de la Mare de Déu del Mont. Aquesta darrera acció farà arribar a més de 100 les hectàrees recuperades per espais oberts des del 2009.

Els treballs per a la creació d'espais oberts consistiran en l'estassada d'aranyoners, esbarzers i cadecs i en la tala puntual de peus arboris de mida petita en zones potencials de pastura.

La intenció és sostenir o ampliar l'activitat ramadera actual. La previsió és que la presència de bestiar permeti mantenir els espais acabats de netejar.

Els beneficis d'aquest tipus d'intervencions són múltiples per a un territori de muntanya. Per una banda, serveixen per la recuperació d'un paisatge agricola i forestal en retrocés i, per una altra, mantenen o recuperen l'activitat ramadera tradicional a la zona.

A més, també permetran incrementar les zones estratègiques de gestió per a la prevenció d'incendis forestals mitjançant l'establiment d'espais oberts i l'augment de la diversitat en fauna i flora associada als hàbitats.