14.300 conductors amb 6 punts menys per córrer massa, anar sense cinturó o beguts

L'excés de velocitat és el que acapara més sancions i pugen els xofers que no porten el sistema de subjecció al vehicle

07.04.2016 | 00:00
Els Mossos d´Esquadra fent un control d´alcoholèmia a les comarques de Girona, en una imatge d´arxiu.
Els Mossos d´Esquadra fent un control d´alcoholèmia a les comarques de Girona, en una imatge d´arxiu.

XOFERS INFRACTORSFins a sis punts del carnet de conduir menys. Així és com van acabar 14.300 conductors l'any passat. Majoritàriamet es van quedar sense aquest nombre de punts per sancions per excés de velocitat. Però també n'hi ha amb infraccions que es van produir per no portar el cinturó de seguretat del vehicle cordat o fins i tot per agafar el volant anant begut.

Més de 14.300 conductors han arribat a perdre fins a sis punts del carnet a les carreteres gironines per córrer massa, no dur el cinturó de seguretat cordat o agafar el volant beguts. De tot aquest global, el gran gruix el continuen acaparant, com sempre, les sancions per excés de velocitat. Aquí, la dada positiva és que baixen els conductors a qui se'ls resten dos punts. És a dir aquells que no sobrepassen amb escreix el límit.
La negativa és que pugen els infractors a qui els agrada prémer l'accelerador a fons i també els qui no porten el cinturó cordat. D'altra banda, també són significatives les multes per saltar-se semàfors en vermell. A Girona, la cruïlla controlada per càmeres de la carretera Barcelona amb Emili Grahit s'ha convertit en el flagell dels conductors, imposant de mitjana 600 multes cada mes.
Anar a més velocitat de la permesa, no dur el cinturó o prendre més copes del compte. Només per aquests tres motius, l'any passat 14.984 conductors que circulaven per les carreteres gironines van acabar el trajecte amb una multa sota el braç i menys punts al carnet. Bé fos perquè van passar rabent al costat d'un radar, bé fos perquè la policia els va enxampar mentre cometien infraccions al volant.
Les dades fan referència a aquelles sancions administratives. És a dir, que aquests conductors no van superar el límit penal que automàticament comporta asseure'ls davant d'un jutge. Però tot i això, no respectar les normes, en alguns casos, els va sortir car. No només perquè se'ls van arribar a restar fins a sis punts del carnet, sinó també perquè la multa que els va arribar a casa es podia enfilar més amunt dels 500 euros.
Per tipologies, la infracció estrella continua essent l'excés de velocitat. Només per aquest motiu, la Direcció General de Trànsit (DGT) va arribar a treure 24.830 punts a un total de 10.083 conductors gironins. Dins d'aquest global, però, s'han de diferenciar dos grups.
Per una banda, aquells qui, tot i sobrepassar el límit, no ho fan amb escreix. Circulen 20 o 30 km/h més amunt del màxim permès, i això suposa que se'ls restin dos punts. El 2015, a la demarcació aquest col·lectiu d'infractors va anar a la baixa: se'n van multar 8.750, un 18% menys que l'any anterior.
L'altra cara de la moneda, però, es troba en aquells conductors a qui agrada -i molt- prémer l'accelerador a fons. És a dir, que tant en vies urbanes com interurbanes superen amb escreix els límits de velocitat. En alguns casos, fins i tot arribant a doblar-los. Un grup d'infractors que, durant el darrer any, a comarques gironines no només no s'ha reduït, sinó que ha augmentat lleugerament. En concret, van ser un total de 1.412 conductors, una vuitantena més que el 2014.
La cap provincial de Trànsit a Girona, Marta Solano, destaca que és significatiu que baixin els conductors que perden dos punts per córrer massa, de fet, el gran gruix de sancionats.
«Això vol dir que, quan s'agafa el volant, s'està més atent a la carretera i que les polítiques d'implantació de radars funcionen a l'hora de conscienciar», indica Solano.

Més conductors sense cinturó
Al costat dels conductors bala, un altre grup d'infractors que ha pujat durant el darrer any són aquells que circulen sense portar posat el cinturó de seguretat. Cosa que suposa perdre tres punts del carnet i una multa de fins a 200 euros.
L'any passat, 2.134 gironins van rebre una sanció per no fer ús d'aquest sistema de retenció mentre estaven al volant. I en 53 casos, fins i tot, hi va haver reincidència.
L'estadística de Trànsit també recull aquells conductors a qui la policia va enxampar anant beguts, tot i sense superar el límit penal (0,60 mg/litre). En total, van ser-ne 2.142. D'aquests positius administratius, la majoria van perdre quatre punts del carnet. Però n'hi va haver 552 a qui se'ls en van restar sis. Dins la bossa de sancionats, també hi ha aquells que circulaven parlant pel mòbil. En total van ser 625 conductors. Es tracta d'una infracció que va a l'alça d'un any per l'altre. O bé també aquells motoristes que anaven sense casc, que van ser 136. Tant en un com altre cas, això els va suposar perdre automàticament tres punts del carnet.

Més exàmens de conduir
Finalment, les dades de la DGT a les comarques gironines també recullen que durant l'any passat es van fer més exàmens de conduir. En total, 40.185 -un 3% més que al 2014-dels quals 19.116 van ser teòrics i la resta pràctics. I dins d'aquest darrer grup, 16.593 proves van ser en circuit obert, és a dir, circulant per carretera o ciutat. Actualment, a les comarques gironines el cens de conductors és de 441.588 persones.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

«Les persones sordes són invisibles i estaria molt bé fer Dret per poder reivindicar tots els seus drets»

«Les persones sordes són invisibles i estaria molt bé fer Dret per poder reivindicar tots els seus drets»

Té 19 anys i és de Salt, on ara estudia FP a l'institut Vallvera. La Primària i la Secundària...

Cau un grup criminal que usava mules gironines per traficar amb marihuana

Cau un grup criminal que usava mules gironines per traficar amb marihuana

La droga s'enviava a Alemanya, on van detectar que hi havia molt tràfic, i amb la Guàrdia Civil...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

En canvi, els estudiants de la demarcació que reben un ajut del 50% per a aquest servei pugen un...

El Ministeri de Defensa fa públics els tres «expedients X» gironins

El Ministeri de Defensa fa públics els tres «expedients X» gironins

El primer dels albiraments eren sondes estratosfèriques del CNES francès. Dos militars van veure...

Enllaços recomanats: Premis cinema