La taxa turística no ha tocat sostre (de moment). La recaptació d'aquest impost a la Costa Brava ha augmentat gairebé un 6% en un any i el litoral gironí ha continuat el 2015 com la segona marca de tot Catalunya que més ha ingressat de la taxa. De fet, des que la Generalitat va aplicar l'últim trimestre de l'any 2012 l'impost sobre les estades en establiments turístics, la recaptació no ha parat de créixer. El 2013 -quan la taxa es va aplicar tot un any complet per primera vegada- la Costa Brava va ingressar 6,96 milions d'euros, el 2014 va obtenir 7,21 milions i el 2015 ha arribat a 7,64 milions.

En percentatge, el litoral gironí ha recaptat el 2015 un 5,94% més d'aquest impost respecte al 2014. Així mateix, la Costa Brava s'ha mantingut com la segona marca que més ingressa de la taxa turística, ja que Barcelona -que inclou la capital catalana, l'Hospitalet del Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besòs- ha continuat a la primera posició de la recaptació amb més de 23 milions d'euros el darrer any. Ara bé, aquest augment dels ingressos de l'impost sobre les estades segueix la línia ascendent dels registres de turistes que ha obtingut la demarcació de Girona.

El motiu és que el Patronat de Turisme Costa Brava Girona ha calculat que el 2015 prop de 4,65 milions de turistes han passat per les comarques gironines. Es tracta, per tant, d'un 3,32% més de turistes que el 2014. També ha afegit que el 2015 les pernoctacions han crescut un 2,83% respecte al 2014. Per això, és obvi que el resultat de l'últim any de la taxa turística s'hagi tancat amb un increment de la recaptació del litoral gironí.

El retorn dels diners

Pel que fa al destí dels diners d'aquest impost, el Departament d'Empresa i Coneixement va explicar ahir que la Generalitat distribuirà 13,83 milions d'euros als ens locals dels 43,50 milions ingressats el 2015. Dels 13,83 milions, la Costa Brava rebrà 2,26 milions d'euros. La Generalitat gestionarà la resta dels diners recaptats (29,67 milions), una part dels quals es dedicarà a les inversions directes al territori. En concret, el Govern català va detallar que destinarà els diners a l'impuls de la promoció, el desenvolupament d'infraestructures turístiques, la creació i la millora dels productes del sector, el turisme sostenible i responsable, a més de la protecció i la millora dels recursos.

També va subratllar que la recaptació que retornarà als ens locals servirà per a les actuacions de promoció turística, com la participació en fires o esdeveniments de caràcter turístic, cultural o esportiu; el disseny i la impressió de material gràfic promocional; la senyalització turística i la publicitat promocional en diferents mitjans de comunicació. El conseller d'Empresa, Jordi Baiget, va concloure ahir que la taxa turística «genera uns recursos que ajuden a fer front a l'objectiu de mantenir Catalunya com a un destí competitiu i de qualitat».