La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, va anunciar ahir al Parlament que, després de tres mesos de propostes i negociacions amb el Ministeri d'Agricultura (Magrama), els pescadors de peix blau rebran més ajuts per compensar les èpoques de veda i es podran acollir a una prova pilot a Tarragona per pescar albacora (tonyina blanca), dissenyada i proposada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), amb l'objectiu de diversificar l'activitat. Serret va explicar que aquests acords es van concretar en la darrera reunió de treball mantinguda entre el director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, i el ?secretari general de Pesca del Magrama, Andrés Hermida, el passat 6 d'abril.

Com va destacar la consellera, des de la Direcció General de Pesca del Departament d'Agricultura fa mesos que es treballa, des de diferents fronts, per trobar alternatives a la situació de crisi que viu el sector pesquer del peix blau. Serret va detallar que els acords amb el Magrama preveuen un increment dels ajuts en concepte de paralització temporal de l'activitat pesquera (vedes) a càrrec del nou Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP) per al proper període d'aturades biològiques. En aquest sentit, s'habilitaran les partides pressupostàries necessàries per tal d'agilitzar l'accés dels pescadors a aquests ajuts. La consellera també va explicar que un altre dels acords assolits és impulsar un estudi científic, liderat per l'Institut Oceanogràfic i l'Institut de Ciències del Mar, per determinar causes i alternatives a l'esgotament de recursos i canvis biològics en sardina i seitó. Serret també va detallar el Pla de Millora de la Competitivitat del Sector de la Llum (peix blau) que s'ha elaborat a Catalunya, conjuntament entre l'Administració, el sector i la comunitat científica, i que es començarà a implementar en les properes setmanes. Aquest pla, que s'emmarca dins el model propi de governança pesquera que dissenya el DARP, preveu una bateria d'actuacions que abordaran des d'aspectes biològics fins a la comercialització, la millora del producte, la reducció de costos de producció, els aspectes socials i el reforç dels controls. El pla dóna rellevància a la millora de la comercialització del peix blau i en aquest context s'impulsarà la creació de l'organització de productors en l'àmbit català i s'estan elaborant estudis sobre les possibilitats de valorització del peix blau.