El presumpte cervell de la banda de lladres silenciosos que estan sent jutjats a l'Audiència Provincial de Girona, Fatjon Luja o Mario de Rocco, va assegurar ahir que el material robat que enviava a Albània per correu postal, el comprava a una tercera persona -a qui identifica com Mohamed- i insinua que la policia ho sabia però va ometre aquest detall per detenir-lo.

L'home es va negar a declarar a preguntes del fiscal, igual que van fer la resta de processats, i només ho fa al seu advocat -Joan Pere Zapata-, indicant que el dia de la seva detenció va enviar un paquet -intervingut per la policia- utilitzant el nom d'Alfred Hasa, un altre membre de la presumpta banda de lladres, perquè ell s'havia deixat la documentació.

Durant l'interrogatori va negar posseir a Albània vehicles d'alta gamma. «M'agraden tots però no en tinc cap, només tinc una camisa, uns pantalons i dues sabates», va indicar. Respecte als 26 robatoris presumptament comesos a la província entre el juny de 2012 i l'abril de 2013 per la banda, va afirmar que mai ha ordenat perpetrar-los i insisteix que comprava el material a una tercera persona, que no és cap dels altres sis acusats.

A Luja se li va preguntar pel sobrenom amb què era conegut, Mario de Rocco, al que ell va indicar que és una invenció policial perquè ell no es feia anomenar d'aquesta manera. Però un altre dels acusats va contradir-lo en aquest punt quan va referir que li havia llogat el pis que tenia a Llagostera confiant que era de Rocco. Va aprofitar per dir que si el van veure al pis de Llagostera durant les vigilàncies policials era perquè anava a reclamar-li diners que li devia per rebuts impagats del lloguer.

Hasa va confirmar la versió donada per Luja i el seu advocat, Carles Monguilod, va tractar d'incorporar com a prova de defensa un passaport amb segell de novembre de 2012 que no havia pogut aportar fins ara perquè la família li va donar dos dies abans. El tribunal es va negar a acceptar-lo fent seus els arguments esgrimits pel fiscal, Víctor Pillado, on indicava que els policies havien demostrat que l'acusat sortia del país amb un altre nom.

El gigoló i els transportistes

Al pis de Llagostera vivien Luja, Hasa i Eduart Prenga, a qui el fiscal considera els responsables màxims del presumpte grup criminal. L'advocat de Prenga, Joaquim Bech de Careda, va aportar un passaport que demostra com l'acusat no es trobava a Espanya durant els mesos que es van perpetrar el robatori i tenia segells de diferents països per on havia passat. Prenga va justificar els diners que havia enviat a Albània durant el temps que va viure a Espanya indicant al tribunal que va exercir de gigoló durant uns mesos i guanyava prop de 2.000 euros al mes.

Els altres tres processats, Roman Mhoyan, Iulian Andrei Laba i Georghe Mihascasón, serien els que feien de transportistes dels lladres fins les cases que van ser robades. Els tres, defensats per Sergio Noguero i Mònica Tarradellas, van admetre que en algun moment o altre havien fet de taxistes de Luja i Hasa a canvi que els paguessin la benzina o els donessin diners. Els portaven a prostíbuls, a l'estació d'autobusos, a peu de carretera o a correus. De fet, un d'ells afirma que va ser a correus que li va comprar un televisor a Luja després que no el pogués enviar a Albània -televisor que era robat.

El judici acabarà avui i els acusats s'enfronten a penes d'entre sis anys i mig i 13 anys i quatre mesos de presó.