Sant Joan de les Abadesses preveu obrir els Jardins de la Puda d'aquí a dos anys

Alumnes de 2n d'ESO han portat a terme una ruta guiada per descobrir els atractius paisatgístics i botànics d'aquest espai

08.05.2016 | 13:06
Sant Joan de les Abadesses preveu obrir els Jardins de la Puda d'aquí a dos anys

L´Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses preveu poder obrir permanentment al públic els emblemàtics jardins de la Torre de la Puda d´aquí a dos anys. Des de fa un temps el consistori està treballant per arreglar aquest espai de 3.800 metres quadrats, situats al cor del municipi, i que fins al 2012 eren propietat privada. L´alcalde de la localitat, Ramon Roque, ha detallat que van adquirir-los amb l´objectiu d´ampliar el recorregut i els punts d´interès de l´itinerari i el canvi de ronda que uneix el Pla del Roser i la Vila Vella. Els jardins van ser obra del mestre paisatgista Joan Mirambell, a principis dels anys trenta, quan a la majoria de poblacions d´arreu de l´Estat no existia el concepte de jardins urbans. Aquest diumenge, els alumnes de 2n d´ESO de l´Institut Escola de la vila porten a terme una ruta guiada per descobrir els atractius paisatgístics i botànics de la zona, en el marc de la celebració de la Festa de l´Arbre. Els estudiants han hagut de preparar-se a consciència la ruta, aprenent sobre les 50 espècies d´arbres que s´hi poden trobar.

Els estudiants de 2n d´ESO de l´Institut Escola de Sant Joan de les Abadesses s´han convertit en guies aquest diumenge durant la ruta de descoberta pels Jardins de la Puda. El recorregut, que ha aplegat una quarantena de persones, ha arrencat a les deu del matí de la plaça de l´Abadia i s´emmarca dins dels esdeveniments per commemorar la Festa de l´Arbre. En concret, Sant Joan de les Abadesses va ser un dels primers municipis en celebrar aquesta festa. El primer cop que va fer-se va ser el 23 de març de 1899, impulsada pel mester Josep Maria Andreu i ja tenia un clar caire educatiu i voluntat de continuïtat.

De fet, aquesta vila ripollesa és un dels pobles amb més nombre d´espècies d´arbres per habitant de tot Catalunya. S´han localitzat unes 70 espècies d´arbres i prop de 40 d´arbust. Una bona herència que va deixar el mestre i dissenyador de jardins Joan Mirambell a principis dels anys trenta quan va construir els Jardins de la Puda. Llavors, a la majoria de poblacions espanyoles encara no havia arribat el concepte de jardins urbans ni es tenia en consideració la importància del paisatge.

En Xavier López, biòleg i impulsor de l´empresa Educa Viladrau, ha estat l´encarregat d´organitzar la sortida. Des de fa setmanes, els alumnes han hagut d´estudiar la cinquantena d´arbres que es troben plantats en aquests jardins. Cada un d´ells va haver d´escollir el que més el definia i preparar una descripció per poder-la explicar aquest diumenge. "El que costa més en aquesta edat és que parlin en públic i així ho hem pogut aconseguir, és una proposta educativa d´aprenentatge i, al mateix temps, permet que el poble pugui accedir a una zona que fins ara pocs havien vist", ha comentat.

La ruta d´aquest diumenge és la segona activitat que s´ha fet aquest any en relació amb la Feta de l´Arbre. La primera va ser el passat dimarts quan alumnes de 3er de Primària van participar en la substitució d´un dels castanyers centenaris del passeig, que estava malalt i va haver-se d´arrancar.

Uns jardins emblemàtics

Els jardins de la Torre de la Puda – un edifici que es va construir durant els anys cinquanta- sempre han estat tancats. Fins al 2012 eren propietat privada però fa quatre anys el consistori va decidir adquirir-los per obrir-los a la ciutadania i donar a conèixer més el patrimoni natural de la vila més enllà dels grans atractius arquitectònics. Des del principi, la voluntat era integrar-los dins del camí de ronda que uneix el Pla de Roser i la Vila Vella. Un itinerari natural que van endegar ara fa sis anys. El projecte també dóna continuïtat a la Ruta del Ferro i del Carbó que s´enllaça amb la via verda entre Sant Joan de les Abadesses i Olot, revaloritzant així la zona de la font de la Puda.

Actualment el consistori està intentant arranjar, il·luminar i acabar d´habilitar aquests jardins. L´alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roque, ha detallat que esperen poder-los obrir definitivament i de forma permanent d´aquí a dos anys. "Actualment estem dissenyant i habilitant els accessos i altres elements més que cal acabar d´acondicioanr", ha detallat. Uns treballs que suposen una inversió d´uns 150.000 euros per la qual el consistori ha demanat ajudes i subvencions europees.

La superfície total dels jardins és de 3.800 metres quadrats. Hi ha diverses terrasses, una pèrgola, una antiga pista de bàsquet i un brollador amb estanc. A més, hi ha diverses espècies d´arbres i plantes com una glicina de més de 20 metres de llargària o d´altres de me´s estranyes per l´època en què varen plantar-se com l´arbre de Júpiter o un cedre de l´Himalàia. La visita d´aquest diumenge és una de les poques oportunitats que han tingut els veïns de la localitat per poder veure aquest paratge abans que s´obri de forma definitiva.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema