L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses preveu poder obrir permanentment al públic els emblemàtics jardins de la Torre de la Puda d’aquí a dos anys. Des de fa un temps el consistori està treballant per arreglar aquest espai de 3.800 metres quadrats, situats al cor del municipi, i que fins al 2012 eren propietat privada. L’alcalde de la localitat, Ramon Roque, ha detallat que van adquirir-los amb l’objectiu d’ampliar el recorregut i els punts d’interès de l’itinerari i el canvi de ronda que uneix el Pla del Roser i la Vila Vella. Els jardins van ser obra del mestre paisatgista Joan Mirambell, a principis dels anys trenta, quan a la majoria de poblacions d’arreu de l’Estat no existia el concepte de jardins urbans. Aquest diumenge, els alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Escola de la vila porten a terme una ruta guiada per descobrir els atractius paisatgístics i botànics de la zona, en el marc de la celebració de la Festa de l’Arbre. Els estudiants han hagut de preparar-se a consciència la ruta, aprenent sobre les 50 espècies d’arbres que s’hi poden trobar.

Els estudiants de 2n d’ESO de l’Institut Escola de Sant Joan de les Abadesses s’han convertit en guies aquest diumenge durant la ruta de descoberta pels Jardins de la Puda. El recorregut, que ha aplegat una quarantena de persones, ha arrencat a les deu del matí de la plaça de l’Abadia i s’emmarca dins dels esdeveniments per commemorar la Festa de l’Arbre. En concret, Sant Joan de les Abadesses va ser un dels primers municipis en celebrar aquesta festa. El primer cop que va fer-se va ser el 23 de març de 1899, impulsada pel mester Josep Maria Andreu i ja tenia un clar caire educatiu i voluntat de continuïtat.

De fet, aquesta vila ripollesa és un dels pobles amb més nombre d’espècies d’arbres per habitant de tot Catalunya. S’han localitzat unes 70 espècies d’arbres i prop de 40 d’arbust. Una bona herència que va deixar el mestre i dissenyador de jardins Joan Mirambell a principis dels anys trenta quan va construir els Jardins de la Puda. Llavors, a la majoria de poblacions espanyoles encara no havia arribat el concepte de jardins urbans ni es tenia en consideració la importància del paisatge.

En Xavier López, biòleg i impulsor de l’empresa Educa Viladrau, ha estat l’encarregat d’organitzar la sortida. Des de fa setmanes, els alumnes han hagut d’estudiar la cinquantena d’arbres que es troben plantats en aquests jardins. Cada un d’ells va haver d’escollir el que més el definia i preparar una descripció per poder-la explicar aquest diumenge. “El que costa més en aquesta edat és que parlin en públic i així ho hem pogut aconseguir, és una proposta educativa d’aprenentatge i, al mateix temps, permet que el poble pugui accedir a una zona que fins ara pocs havien vist”, ha comentat.

La ruta d’aquest diumenge és la segona activitat que s’ha fet aquest any en relació amb la Feta de l’Arbre. La primera va ser el passat dimarts quan alumnes de 3er de Primària van participar en la substitució d’un dels castanyers centenaris del passeig, que estava malalt i va haver-se d’arrancar.

Uns jardins emblemàtics

Els jardins de la Torre de la Puda - un edifici que es va construir durant els anys cinquanta- sempre han estat tancats. Fins al 2012 eren propietat privada però fa quatre anys el consistori va decidir adquirir-los per obrir-los a la ciutadania i donar a conèixer més el patrimoni natural de la vila més enllà dels grans atractius arquitectònics. Des del principi, la voluntat era integrar-los dins del camí de ronda que uneix el Pla de Roser i la Vila Vella. Un itinerari natural que van endegar ara fa sis anys. El projecte també dóna continuïtat a la Ruta del Ferro i del Carbó que s’enllaça amb la via verda entre Sant Joan de les Abadesses i Olot, revaloritzant així la zona de la font de la Puda.

Actualment el consistori està intentant arranjar, il·luminar i acabar d’habilitar aquests jardins. L’alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roque, ha detallat que esperen poder-los obrir definitivament i de forma permanent d’aquí a dos anys. “Actualment estem dissenyant i habilitant els accessos i altres elements més que cal acabar d’acondicioanr”, ha detallat. Uns treballs que suposen una inversió d’uns 150.000 euros per la qual el consistori ha demanat ajudes i subvencions europees.

La superfície total dels jardins és de 3.800 metres quadrats. Hi ha diverses terrasses, una pèrgola, una antiga pista de bàsquet i un brollador amb estanc. A més, hi ha diverses espècies d’arbres i plantes com una glicina de més de 20 metres de llargària o d’altres de me´s estranyes per l’època en què varen plantar-se com l’arbre de Júpiter o un cedre de l’Himalàia. La visita d’aquest diumenge és una de les poques oportunitats que han tingut els veïns de la localitat per poder veure aquest paratge abans que s’obri de forma definitiva.