Els Mossos i les policies locals gironines varen enxampar gairebé tres conductors al dia durant l’any passat per anar sense el permís de conduir en regla. Una xifra que en tres anys s’ha incrementat en un 22,2%. El 2015, el Servei Català de Trànsit (SCT) va iniciar un total de 1.106 expedients sancionadors per circular sense permís per les carreteres de la demarcació de Girona. Aquesta xifra el 2013 se situava en 831 i l’any següent, en 928.

Dels 1.016 conductors sancionats durant l’any passat, n’hi ha 327 que se’ls va aturar i es va comprovar que conduïen sense haver obtingut mai el permís de conduir, 14 persones més de les que es van enxampar l’any anterior per aquest mateix motiu.

Un 46% més, sense punts

A aquesta xifra cal sumar els conductors de la demarcació de Girona que varen interceptar amb el permís de conduir que no era vigent i a qui els l’havien retirat per la pèrdua de total dels punts. L’increment d’aquestes sancions és de gairebé el 46% en només tres anys. I és que el 2013 es van enxampar 368 conductors, mentre que l’any següent en van ser 452.

I finalment hi ha 152 conductors a qui varen aturar els agents i van descobrir que anaven al volant malgrat tenir el permís de conduir suspès, bé sigui per raons judicials o administratives. Aquesta xifra ha disminuït respecte al 2014 en 11 conductors però, en canvi, ha crescut -si es té en compte entre 2013 a 2015- en 37 expedients sancionadors iniciats per part del Servei Català de Trànsit.

En declaracions al butlletí digita Infotrànsit del SCT, la directora Eugenia Doménech assenyala que «ara que complirem deu anys del permís per punts, potser és el moment de plantejar-nos altres mesures i actuacions més eficaces per a aquestes conductes reincidents, en què la pèrdua de punts i del permís no és dissuasiva i no funciona».

I s’assegura en el butlletí que anar sense permís de conduir, a més de saltar-se les regles del joc, és una actitud irresponsable i temerària que posa en perill tots els usuaris. I afegeixen que els que ho cometen representen una minoria dels conductors i són reincidents en delictes de trànsit.

La gent que condueix sense permís és un tema que preocupa al Servei Català de Trànsit (SCT), ja que el 2015 es van denunciar 8.345 casos per aquest motiu, 274 més que el 2014 a tot Catalunya.

Per introduir canvis, Doménech va avançar en aquest butlletí digital que les accions plantejades des d’Interior aniran «encaminades a eradicar aquestes conductes de risc a la carretera, que moltes vegades van associades també a alcoholèmies positives o excessos de velocitat».

Conduir sense carnet, segons recull el Codi Penal, pot suposar fins a sis mesos de presó, multes a partir de 700 euros i feines comunitàries d’entre 31 i 90 dies.

Un 40,3% més sense cinturó

Arran de l’accident a la N-II el 2 d’aril amb set víctimes mortals, va saber-se que els cinc ocupants del cotxe francès on anaven cinc joves anaven sense cinturó. I en el que anaven tres persones més, una d’elles tampoc el duia. Aquest sistema de retenció pot salvar vides i les policies també multen si no es porta.

A la demarcació han crescut un 40,3% en tres anys aquest tipus de sancions. En total, durant el 2015 s’han multat 2.924 gironins que anaven sense cinturó, mentre que el 2013 en van ser 2.084. El 2014 també van ser-ne menys que l’any passat, un total de 2.638. Les autoritats de trànsit recorden la importància d’anar amb el cinturó cordat quan es viatja.