L'Agència de Desenvolupament del Ripollès ha ajudat a trobar feina a 154 aturats de la comarca durant el 2015. Són gairebé la meitat (en concret, el 46%) de tots els qui van participar en programes ocupacionals gestionats per l'entitat. Aquesta és una de les dades rellevants que recull la memòria de l'any passat.

L'altra és que l'agència també ha continuat essent un trampolí per a aquells qui desitgen autoocupar-se. Entre juliol i desembre de l'any passat, els seus serveis van atendre 109 emprenedors i van ajudar a crear sis noves empreses. En paral·lel a la recerca de feina, l'agència també ha impulsat i executat projectes destinats a enfortir el teixit econòmic de la comarca. Estimular el relleu generacional al sector primari i definir els perfils professionals de futur (aquí, relacionats amb el metall i el sector sociosanitari) en són alguns.

A la comarca del Ripollès, el 2015 es va tancar amb un atur de l'11,14%. Si bé durant els darrers anys aquest percentatge ha anat en descens (al 2012, se situava al 14,3%) a la comarca hi ha encara 1.657 persones que busquen feina. I d'altra banda, 771 sobreviuen gràcies a cobrar prestacions de desocupació (fa tres anys, respectivament, eren 2.404 i 1.181).

Més de 300 aturats

Segons recull la memòria de l'Agència de Desenvolupament del Ripollès, l'any passat 332 aturats de la comarca van passar per algun dels seus programes ocupacionals. I d'aquestes persones, pràcticament la meitat (un 46%) van aconseguir reinserir-se al mercat laboral un cop acabada la formació. En total, 88 dones i 66 homes.

En paral·lel, a través del servei d'intermediació laboral, l'agència va gestionar 225 ofertes d'empreses (que van suposar 243 llocs de treball vacants). Aquest servei, precisament, és un dels que ha anat augmentant en els darrers anys. Per posar un exemple, al 2012 va gestionar 73 ofertes; al 2013 ja en van ser 145; al 2014 es va passar a 197 i, d'aquí, a les 225 de l'any passat. Les vacants més sol·licitades eren les de cambrer, auxiliar de cuina, operari de metall i cuiner.

Entre els apartats que recull la memòria, hi ha també l'atenció a l'emprenedoria. Entre juliol i desembre -aquí, les dades no abasten tot l'any -des de l'agència ripollesa es van atendre 109 emprenedors i es van ajudar a crear sis noves empreses. Són sensiblement menys que el 2014 (quan aleshores, al llarg de l'any hi va haver 21 firmes que van néixer gràcies a aquest servei).

De les sis empreses que es van crear al segon semestre del 2015, quatre es van situar al Baix Ripollès i dues a la Vall de Camprodon. Des de l'agència destaquen, a més, que un bon termòmetre per veure el potencial emprenedor de la comarca és l'ocupació d'espais al Centre d'Empreses del Ripollès. Allà, hi ha sis despatxos i sis naus a disposició dels emprenedors, dels quals el 75% estaven ocupats a finals d'any.

En paral·lel a la recerca de feina, l'agència també ha impulsat i executat projectes destinats a enfortir el teixit econòmic de la comarca. Estimular el relleu generacional al sector primari i definir els perfils professionals de futur (aquí, relacionats amb el metall i el sector sociosanitari) en són alguns.