Puigdemont aposta per mantenir la taxa turística en un país independent

Insisteix que un Estat català milloraria inevitablement les xifres de visitants que hi ha actualment a Catalunya

24.05.2016 | 06:55
Puigdemont aposta per mantenir la taxa turística en un país independent
Puigdemont aposta per mantenir la taxa turística en un país independent

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va inaugurar ahir al vespre les tribunes de la Fundació Jordi Comas Matalama en una xerrada-col·loqui al S'Agaró Hotel de s'Agaró que va versar sobre el turisme com a sector estratègic de la Catalunya independent, una indústria que ja és un dels motors de l'economia catalana i que, amb un Estat propi, multiplicaria el seu potencial, va insistir l'exalcalde de Girona. Puigdemont va defensar en el seu discurs l'inconformisme, la «quantitat amb qualitat» i un model turístic «responsable, ambientalment sostenible, socialment inclusiu i universalment accessible». Però va ser en el col·loqui on es va veure què interessava realment al públic i on el president va mostrar-se més distès i espontani. Així, va respondre que aposta per mantenir la taxa turística en un país independent perquè els països competidors turístics la tenen i pels resultats positius que ha donat perquè ha permès disposar d'una xifra d'euros per reinvertir en el sector, si bé va afirmar que «és millorable el model de governança» de la taxa que hi ha actualment.
Respecte del futur de l'aeroport de Girona, Puigdemont va afirmar que la infraestructura presenta «un problema de gestió» ja que entre el 80 i el 85% dels vols actuals que té els ha aconseguit el territori, institucions que no hi tenen cap competència, contraposant aquesta tasca amb la inoperància d'Aena. Per aquest motiu, va destacar que la Generalitat seguirà reclamant al gestor dels aeroports d'Espanya mesures o el traspàs de l'equipament. Aquesta manca d'interès va servir al president per confirmar que «l'Estat espanyol no ens va a favor», en aquest cas, en el terreny turístic.
Una asseveració que va voler destacar ja que, malgrat aquests inconvenients, Catalunya va rebre 18 milions de turistes estrangers ?l'any passat. «Imagineu si tinguéssim estat propi», va afegir, deixant veure que amb la gestió pròpia d'infraestructures com el port o l'aeroport de Barcelona, amb l'ampliació de possibilitats que això comportaria de rebre més vols internacionals, incrementaria notablement l'arribada de visitants.
Carles Puigdemont també va manifestar, a instàncies d'una pregunta, que el govern de la Catalunya independent hauria de tenir un ministre de Turisme, si bé va deixar clar que ha de ser un organisme amb transversalitat cap a d'altres disciplines, com passa actualment, que el turisme es troba dins de la Conselleria d'Empresa i Coneixement. Al col·loqui, es va parlar de la xarxa ferroviària a la Costa Brava -la Generalitat ha demanat el traspàs de Rodalies i Regionals per aplicar-hi «l'eficàcia» amb què funcionen els Ferrocarrils de la Generalitat- i de la contradicció que hi pot haver en l'estratègia turística del govern de la ciutat de Barcelona amb la de la Generalitat -la marca «Barcelona és prou forta per resistir les febrades» que hi pugui haver en la política, si bé també va demanar temps per al govern d'Ada Colau.
Tampoc va escapar-se de ser interrogat per la prohibició -anul·lada- de les estelades a la final de la Copa del Rei de diumenge -«lamentable i molt trist perquè no ens pensàvem que hauríem de defensar un dret de la democràcia com és el dret a expressar-se»; «no podia anar a un acte on als meus conciutadans se'ls prohibeix anar amb un símbol que han mostrat cinc anys sense cap incident»-; el seu futur com a president -«només em tornaré a presentar si no s'ha aconseguit complir el full de ruta»-; o la impossibilitat de celebrar un referèndum d'independència -«no renunciarem a cap escenari d'acord», a l'espera que l'altra part hi estigui disposada.
Quant al sector turístic, Puigdemont va destacar la seva bona salut amb les dades que situen Catalunya en els primers llocs mundials de tot tipus de turisme -cultural, gastronòmic, de natura, de congressos, sanitari, etcètera-, una situació però que no ha de portar la indústria turística al conformisme, sinó que cada establiment i cada destinació s'han d'autoexigir per donar la qualitat i l'excel·lència que demanen els clients i oferir als visitants «allò que sigui propi» perquè permetrà distingir el destí turístic de Catalunya de la resta i transmetre'ls «experiències» que recordaran.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

La jutge que investiga l'adjudicació d'obra pública a Girona sosté que de les converses no se'n...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema