El rebuig pel desallotjament del camp de refugiats d'Idomeni es fa veure, des d'ahir a la tarda, al centre de la ciutat de Girona amb una acampada a la vorera de la seu de la subdelegació del Govern de l'Estat. L'objectiu de la Plataforma Girona Acull és continuar-hi fins diumenge a la 1 del migdia, quan l'actriu Montserrat Carulla tancarà l'acció reivindicativa.

Una cinquantena de persones van respondre a la crida de la Plataforma Girona Acull, que a les 6 de la tarda va començar a muntar una desena de tendes de campanya davant la façana de la subdelegació que dóna a l'avinguda Jaume I, una de les artèries més transitades de la ciutat i l'aparador que el col·lectiu busca «per donar visibilitat al problema» -tal com va explicar una de les seves integrants, Encarna Ristol.

El campament es va muntar amb la presència d'un ampli desplegament dels Mossos d'Esquadra, que tenien l'ordre de desallotjar els activistes perquè ocupaven el perímetre de seguretat de la seu de la subdelegació. Però cap a les 10 de la nit i després de 3 hores de negociacions, les ordres de la policia autonòmica van canviar i els responsables del Govern espanyol a Girona van retirar la petició preventiva de desallotjament, sempre i quan deixin passar els vianants i no malmetin l'espai.

La decisió de quedar-se a la vorera de l'edifici oficial i negar-se a acampar a la plaça de la Constitució es va prendre en assemblea. Aquesta va donar pas a un intercanvi d'impressions i d'experiències relacionades amb la crisi dels refugiats i dels camps on els han confinat en el seu intent d'accedir a Europa. Nombrosos integrants de Girona Acull coneixen aquesta realitat de primera mà.

La voluntat de l'acampada és qüestionar la política de la Unió Europea i contrarestar el desallotjament d'Idomeni amb el missatge «posem tendes, obrim fronteres». L'elecció del lloc i la negativa a marxar-ne també responia a un propòsit clar: «fer una acció contundent contra el govern espanyol perquè no compleix els acords i perquè és un dels culpables», va resumir Ristol.

Amb la seva presència al carrer volen atraure els gironins, als que conviden a assistir a les xerrades de testimonis, els tallers infantils, les cassolades -a dos quarts de 2 del migdia- i les assemblees que s'han programat per avui i per demà (el detall es pot consultar al web de la Plataforma Girona Acull). Si no hi ha cap incident, el campament s'aixecarà diumenge al migdia.