El rol que han de jugar els metges en un futur, quin grau d'implicació han de tenir en la gestió sanitària i com canviarà la seva relació amb un pacient cada cop més informat són algunes de les qüestions que es debatran el 10 de novembre en el tercer Congrés de la Professió Mèdica de Catalunya que es celebrarà a Girona.

Des d'ara i fins el 31 de juliol, els 40.000 professionals col·legiats a Catalunya podran fer les seves aportacions als textos de les quatre ponències que es debatran el congrés, que no es celebrava des del 2008. «Han estat vuit anys complicats pels professionals, en què s'havia de posposar la reflexió i atendre les urgències del dia a dia», va explicar ahir el doctor Jaume Sellarès, coordinador general del congrés.

«Hem de traçar el camí cap al futur en uns moments en què els canvis socials i demogràfics, l'envelliment de la població, la feminització i el relleu generacional dels metges, les noves tecnologies i els avenços tècnics ens portaran canvis organitzatius sense renunciar al compromís amb la qualitat», va exposar el president del Col·legi de Metges de Girona, el doctor Josep Vilaplana.

Els eixos de debat d'aquest congrés han estat proposats per quatre grups redactors formats per una vuitantena de metges.

El primer, centrat en el lideratge i la participació, girarà entorn de a implicació del professional en la gestió dels centres sanitaris. «Cal reforçar el paper dels criteris professionals en la gestió, buscar models més horitzontals», detallava ahir el doctor Ferran Cordón, coordinado d'una de les ponències.

El segon eix serà els rols del metge del futur, amb una visió més integral del pacient i un tracte menys paternalista; mentre que la tercera qüestió a abordar serà la formació, tant a nivell universitari com d'especialització i formació continuada durant la trajectòria.

Finalment, també s'actualitzarà el Codi Deontològic per incorporar-hi qüestions com les noves tecnologies o l'atenció en el final de la vida.