La dita «pel maig cada dia un raig» semblava cosa del segle passat. Amb el nou mil·lenni el canvi climàtic havia convertit els mesos de maig en càlids i tirant a poc plujosos. Aigua, la justa. Fins aquest any. El maig del 2016 ha estat el segon més plujós del segle XXI amb unes xifres més pròpies dels anys 50 de la centúria passada que no pas dels últims temps, almenys a les comarques gironines.

Ho avalen meteoròlegs locals com Enric Estragués, que assegura que la demarcació ha viscut un mes «realment extraordinari» pel que fa a les precipitacions. «Extraordinari i anòmal», precisament perquè ha estat un mes de maig «normal», de raig diari. Però també un maig com fa almenys 14 anys que no vivim.

La quantitat d'aigua caiguda al Pla de l'Estany o a la ciutat de Girona ha estat la més abundant des del 2002. En total 166 litres per metre quadrat a Banyoles i més de 150 a Girona, dades que també suposen la sisena més elevada des de 1950 i el doble d´aigua caiguda respecte a la mitjana.

Segons Estragués, en total, durant el mes de maig ha plogut a la ciutat de Banyoles en 12 de 31 dies, una xifra força elevada que els 7 o 8 dies de mitjana dels últims anys.

Tanta precipitació s'explica per un fenomen principal: «hi ha hagut molts fronts a Girona, i sobretot, molt d'aire fred en alçada. Això ha estat la pólvora que ha engegat la pluja».

L'aire fred en alçada és un fenomen meteorològic natural que condensa el vapor d'aigua dels núvols i el converteix en precipitació abundant. Els fronts del mes de maig han anat topant contínuament amb aquestes bosses d'aire fred a gran alçada, a unes temperatures a partir de 15 graus sota zero. Aquests núvols, de nou quilòmetres d'alçada i d'un color fosc són els que han anat portant aquestes tempestes sovint acompanyades per calamarsa. Per recordar hi ha la que va caure la tarda del 12 de maig, que va deixar bona part del Pla de l'Estany de color blanc. La regularitat de les pluges (gairebé totes han caigut a la mateixa hora i amb la mateixa intensitat) ha omplert també els pantans i aqüífers, una excel·lent notícia segons els meteoròlegs, ja que l'estiu s'encararà amb les reserves plenes.

Un mes més fred

El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), per la seva part, confirma que la situació meteorològica ha estat caracteritzada per un desplaçament cap al sud del corrent en jet (vent de l´oest en altura) que ha afavorit el pas de pertorbacions. Aquestes, a diferència del mes d´abril passat que van deixar quantitats generoses a gran part de Catalunya, han afectat especialment la meitat nord del territori. La presència d´aire fred en altura ha afavorit d´una banda, que la temperatura es mantingués a ratlla al llarg del mes, i de l´altra, un caràcter tempestuós de la precipitació, donant una distribució molt irregular al territori.

Així doncs, el maig ha estat normal o lleugerament fred a Catalunya, especialment a punts del Prelitoral, l´altiplà Central, del Prepirineu i del vessant sud del Pirineu occidental.

L´entrada de vent del nord va dur la mínima de l´1 de maig fins a valors inferiors als -10 ºC per sobre dels 2.300 m. La temperatura mínima d´aquella jornada va superar la mínima absoluta de maig a totes les estacions d´alta muntanya de la Xarxa d´Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya amb sèries de fins a 18 anys de dades.

La gran pedregada

Una depressió ubicada a l´oest de la península Ibèrica va provocar un episodi de precipitació general a Catalunya entre els dies 7 i 16 de maig, acumulant més de 50 mm a bona part del Pirineu i del Prepirineu.

Puntualment, a cotes altes del vessant sud de la serralada, es van recollir més de 100 mm al llarg de l´episodi. Aquest va ser l´episodi que va provocar la gran pedregada a Banyoles i Gironès.

Més tard, els dies 18 i 20 de maig un segon episodi va afectar Catalunya, si bé no va ser tan general com l´anterior, excepte a les comarques gironines. Les quantitats més importants registrades a les estacions gestionades per l´SMC van ser: 34 litres per metre quadrat a Girona; 33 litres a les Planes d´Hostoles; i els 28,8 litres a la Bisbal d´Empordà.

I ja posteriorment, un nou front va afectar Catalunya els dies 21 i 22 de maig, amb quantitats de precipitació puntualment per sobre dels 20 mm a punts del quadrant nord-est, com a conseqüència d´un front d´origen atlàntic. Les quantitats més importants registrades a les estacions gestionades pel Meteocat van ser: 25 litres per metre quadrat a Castell d´Aro; 21,5 litres a Beget; i 21,5 litres a Santa Coloma de Farners.

A finals de mes, els xàfecs més intensos van caure el dia 28, amb tempestes acompanyades de pedra a diversos punts de l´interior, sobretot a Ponent.

Ahir mateix, tot i que ja entrats al mes de juny, les pluges van seguir amb la mateixa intensitat. A l´àrea urbana de Girona van caure més de 10 litres en una hora. L´aigua va provocar afectacions de poca importància, com una lleu tromba d´aigua a Bescanó.

El temps però, tendirà a ser més càlid de cara a les properes setmanes, segons dades del Meteocat.