Els atacs informàtics a través de virus s' han convertit en un dels delictes contra els quals lluiten els agents dels cossos policials dedicats a lluitar contra la ciberdelinqüència. Aquesta setmana tant la Policia Nacional, els Mossos d'Esquadra i l'Institut Nacional de Ciberseguretat estan alertant d'una onada massiva de correus electrònics en nom de la companyia Endesa que poden acabar amb l'encriptació dels arxius que es tenen guardats si es descarrega una suposada factura.

La companyia elèctrica assegura que no es faci "clic als enllaços de cap correu electrònic de factura que no provingui del remitent Endesa Online gestiononline@endesaonline.com" i que estan treballant per actuar contra els qui promouen l'estafa.

Els atacs informàtics ja han arribat a la província de Girona. Alguns ciutadans han rebut correus falsos que simulen ser de la companyia elèctrica i que poden desencadenar amb un fort engany.

L'onada de correus phishing amb factures falses d'Endesa està qualificada de "crítica" per l'Institut Nacional de Ciberdelinqüència perquè es pot acabar havent de pagar un rescat per les dades que es tenien emmagatzemades a l'ordinador.

Segons aquest ens, que vetlla per la seguretat a internet, el correu electrònic en nom d'Endesa el que fa és suplantar la identitat de l'empresa amb l'objectiu d'enganyar els usuaris. En concret afirma que s'usa el seu nom com a "reclam".

Aparentment el correu electrònic que rep el client de la companyia elèctrica sembla d'aquesta i compta amb un assumpte que comença amb el nom i cognom que s'associa les suposades dades del client.

El contingut simula ser una factura per una elevada quantitat de diners i diferent en cada cas per aportar més credibilitat. Tot seguit hi ha un botó on es convida el client a consultar el detall de la factura.

Si s'hi clica tot comença i es desencadena l'atac. Un cop s'escampa el virus, aquest programari xifra els arxius de l'ordinador i a posteriori -com ja ha passat en algun altre cas com va ser una altra onada massiva d'e-mails en nom de l'empresa Correus- els creadors demanen diners per poder "rescatar" els arxius.

En el cas de Correus va haver-hi diversos casos a les comarques de Girona i algunes empreses van trobar-se que un cop instal·lat el virus els havien encriptat totes les dades que tenien a l'ordinador i alguns van pagar-ne el rescat.