Avui és la revetlla de Sant Joan. Una data que com cada any es preveu moguda sobretot per als serveis d'emergències que els toca apagar focs o atendre ferits per cremades. Per evitar-ho, Protecció Civil de la Generalitat com és habitual ha posat en marxa la campanya de sensibilització «Revetlles amb Precaució». La responsable d'Informació de Protecció Civil de la Generalitat, Xesca Baró, recorda que cal estar atent a uns consells bàsics per evitar incidències però recorda que cal que la ciutadania aprengui com actuar davant d'una emergència.

Com es preveu la revetlla d'aquest any?

Aquest any coincideix divendres, dissabte i diumenge i l'operació sortida serà més complicada que l'any passat quan va ser entre setmana. Llavors són 3 dies de festa, comença l'estiu, les escoles acaben i molta gent de l'àrea metropolitana, pujarà cap a Girona. Dóna la sensació que pot ser moguda però això només són indicadors. Dissabte quan es faci el balanç se sabrà i es podrà valorar.

Hi ha alguna novetat de la campanya de prevenció engegada per Protecció Civil?

Com cada any hem fet els cartells que s'han enviat als diferents ajuntaments de Catalunya. Enguany però tenim un nou còmic que es diu La Revetlla al poble, dedicat més aviat al públic juvenil perquè són els primers que van a comprar els petards i van de festa. Al llarg del còmic es van donant recomanacions de com viure una revetlla segura. L'altra novetat és que com cada any hem fet divulgació als centres docents, però enguany volíem que els consells arribessin d'una forma més amena i aquest any hem fet una petita obra de teatre on tres joves actors de la companyia Filomena Teatre que expliquen de forma molt amena i atractiva els principals consells que han de tenir en compte els joves per gaudir d'una revetlla segura. S'ha representat en diferents escoles de Catalunya i tot el territori. La setmana passada vam ser a Castell d'Aro.

Per què s'encara als més joves la prevenció?

El públic infantil i juvenil l'hem de formar no només sobre revetlles sinó davant qualsevol situació de nevades, inundacions, incendis forestals, entre d'altres.

Què s'està fent per aconseguir que aprenguin del món de les emergències?

Hi ha una tasca important pedagògica que estem fent amb Ensenyament i hi portem temps treballant, però que hem de reforçar. El que interessa és una societat cada cop més segura i que les futures generacions disposin d'aquesta informació sobre emergències no només aquí. Per exemple Catalunya no és una zona de grans terratrèmols però amb una societat amb tanta mobilitat per treball o estudis, t'hi pots trobar. Si tens informació de què cal fer davant un terratrèmol, si es té i és bona, això enriqueix la cultura de seguretat.

Així doncs, des de Protecció Civil s'aposta perquè es tracti el món de les emergències des de les aules?

Sí per aquí va, volem treballar per potenciar que la societat cada vegada conegui més com actuar davant d'una emergència i sàpiga preparar-se. Per exemple si hi ha la previsió de fortes pluges, fortes ventades, que la gent sàpiga que cal treure objectes dels balcons, recollir tendals, etc. Coses que són molt intuïtives però que la gent ha de tenir assimilades. Si estem preparats davant de l'emergència podem actuar millor i autoprotegir-nos.

Per què cal seguir conscienciant sobre les revetlles?

Les estadístiques ens indiquen que cada any hem de repetir la campanya perquè per exemple l'any passat el 112 va haver d'atendre 3.800 trucades (238 gironines), que representen uns 1.700 incidents. I hi va haver 307 (26 a Girona) persones afectades, la majoria per cremades lleus. No podem abaixar la guàrdia, els consells s'han d'anar repetint. L'incident més habitual són les cremades.

Quins són els elements bàsics a tenir en compte per aquesta nit?

Cal que la població sàpiga que els petards s'han de comprar en establiments autoritzats; llegir les instruccions que porten els diferents productes que ens donen informació del risc del petard; l'edat recomanable per utilitzar el material i la distància que cal deixar per evitar qualsevol dany. L'altre consell important és que som a Catalunya i a tot el territori tenim molta riquesa forestal i per tant no s'ha de fer foc, ni tirar coets ni petards a menys de 500 metres de qualsevol massa forestal. És important, sobretot perquè som a l'estiu i hi ha risc d'incendis.