Un projecte de l'Obra Social la Caixa i la Diputació de Girona, iniciat el mes de maig passat, elimina de les riberes del riu Segre a l'àrea gironina de la comarca de la Cerdanya una planta exòtica coneguda com a julivert gegant, considerada com un problema per a la salut pública.

Segons informa els responsables d'aquesta acció, l'objectiu és acabar amb aquesta espècie invasora i la millora dels hàbitats en els quals creix, en els quals la flora autòctona, rara i protegida, apareix amenaçada.

Els treballs es realitzen en els termes municipals de Puigcerdà, Fontanals de Cerdanya, Bolvir, Ger, Das i Isòvol en espais que pertanyen a la Xarxa Natura 2000.

El julivert gegant (Heracleum mantegazzianum) és una espècie originària del Caucas de mesura molt gran i amb capacitat transformadora de les condicions ambientals dels llocs que colonitza, ja que no és consumida per la ramaderia i impedeix el creixement de la vegetació autòctona.

Aquesta planta produeix a més reaccions fototòxiques en contacte amb la pell, que generen lesions dèrmiques amb aspecte de cremades, urticàries aparatoses i molèsties.

La primera dada de la presència de julivert gegant a la Península Ibèrica es remunta al 2012 i correspon a l'observació que es va realitzar en dos punts de la ribera del Segre, on va arribar arrossegada per l'aigua des de l'entorn de Font-Romeu a França, on segurament es trobava a jardins.

Amb els treballs de control de maig s'han eliminat més d'un miler d'aquestes plantes i es realitzarà una segona acció a final d'estiu per arrencar els exemplars més joves que hagin nascut.