Des de fa prop de quaranta anys, la família Sentís cedeix la seva finca de Calella perquè l'Ajuntament de Palafugell hi faci la recepció prèvia a la cantada d'havaneres, que s'ha convertit en l'esdeveniment que marca l'inici de l'estiu a la Costa Brava. Va ser el periodista i polític Carles Sentís (Barcelona, 1911-2011) qui va iniciar aquesta col·laboració amb les autoritats palafrugellenques, que la seva família ha volgut mantenir. "Tot el que calgui per ajudar a la projecció de Calella i de Palafrugell", assegurava ahir Carles Sentís fill, que recordava en aquest sentit com el seu pare havia estat un dels fundadors dels Amics de Calella i també un dels impulsors de la cantada d'havaneres.

El fill de Carles Sentís es mostrava satisfet de com havia anat la recepció de dissabte, quan la família va tornar a cedir la seva finca a l'Ajuntament. Encara que aquesta vegada la celebració tenia un caràcter especial, perquè la cantada complia cinquanta anys i els responsables municipals han volgut donar més rellevància a totes les activitats programades. Per això van convidar unes 200 persones a l'acte celebrat a casa dels Sentís. Els assistents (representants polítics i també del món empresarial, social i cultural) van poder conversar i tastar els plats que havia preparat Quim Casellas, el cuiner del restaurant Casamar de Llafranc, amb una estrella Michelin. I tot seguit desplaçar-se a la platja de Port Bo, situada a uns cinc minuts caminant de la casa, per poder assistir a l'actuació dels grups Port Bo, Bergantí i Peix Fregit i de la cantant Sílvia Pérez Cruz.

El principal convidat a la recepció, però, no hi va assistir. El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va desenvolupar dissabte un ampli programa d'activitats a les comarques gironines: va presentar un llibre del conseller de cultura, Santi Vila, a Girona, va assistir a la celebració del 50 aniversari del club Golf de Pals i també era present en l'acte de retorn a Sant Feliu de Guíxols de la senyera que tenia a l'exili el mecenes Rafael Patxot. Aquest acte es devia allargar massa, tant que va impedir Puigdemont d'assistir a la recepció. Sí que va arribar a temps, en canvi, d'escoltar les havaneres, com la retransmissió televisiva es va encarregar de mostrar.

A falta del president, entre els assistents a la trobada convocada per l'Ajuntament de Palafrugell hi havia els consellers de Cultura, Santi Vila, i de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa; l'alcalde amfitrió, Juli Fernàndez, i l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip; el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús; el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, la dibuixant Pilarín Bayés, el cuiner Joan Roca, etc.

També hi eren presents amics que la família Sentís convida a casa seva aprofitant la celebració de la cantada d'havaneres, entre els quals hi havia Francisco Javier Moll, president del grup Editorial Prensa Ibérica (EPI), editor de Diari de Girona, i la seva esposa i vicepresidenta del grup, Arantxa Sarasola; el president d'honor del grup Vocento, Santiago Ybarra, i la seva esposa, Mercedes Baptista de Ybarra, comtes d'El Abra; el vicepresident executiu de la Fundació Telefónica, Emilio Gilolmo; el president de la fundació Liceu Barcelona Opera House US, Francisco Gaudier; la vídua del destacat empresari Enrique Puig, Eulàlia de Puig; l'empresari veneçolà Jorge Massa i la seva esposa, Anita Cisneros de Massa....

Els orígens d'aquesta recepció de dissabte es troben en les reunions amb amics que Carles Sentís feia a casa seva abans d'anar a escoltar les havaneres. "El meu pare era un enamorat de Calella, i sempre hi feia venir persones amb les quals s'havia relacionat com a periodista o com a polític, com ara Suárez, Gutiérrez Mellado, Tarradellas...". De fet, Carles Sentís pare va tenir un paper destacat en el retorn de Josep Tarradellas de l'exili i va formar part del Govern de la Generalitat provisional (també havia estat diputat al Congrés per UCD, al marge d'haver desenvolupat una llarga i intensa activitat com a periodista).

Un fenomen a tot Catalunya

La seva estreta relació amb Calella de Palafrugell el va portar a ser un dels cofundadors dels Amics de Calella, que "al principi es dedicaven a netejar platges", recorda el seu fill. També va ser un dels impulsors de la cantada d'havaneres, que va començar el 1966 a la taverna Can Batlle i va anar agafant volada: "Fa cinquanta anys hi venia ben poca gent, i avui reuneixen més de 40.000 persones i són un fenomen a tot Catalunya gràcies a la presència de la televisió".

La complexitat organitzativa va acabar provocant que se n'hagués de fer càrrec l'Ajuntament, que a més volia fer un acte previ de recepció per a algunes persones i va trobar tota la predisposició a ajudar pert part de Carles Sentís. I des de la seva mort, la seva família ha mantingut la mateixa voluntat de col·laboració: "Vinc a Calella des que tenia quinze dies d'edat", recordava ahir el fill del periodista.

En el marc d'aquesta col·laboració, la recepció de dissabte va tenir un caràcter especial per la celebració dels 50 anys de la cantada. Mentre anaven conversant, els convidats van tenir l'oportunitat de tastar els plats que el cuiner del Casamar de Llafranc, Quim Casellas, havia preparat per a l'ocasió. Entre d'altres, maduixots amb wasabi, bombó de foie-gras, corball amb infusió cítrica i tocs de cilantre, cuixetes de guatlla lacades amb salsa ponzu, mini brioche de roast beef amb maionesa picant, avellanes cruixents amb curri, síndria impregnada de vermuth de l'Empordà, ravioli de préssec amb formatge de cabra, donete de formatge català amb fruits secs... També s'hi va poder tastar la tapa L'Havanerala tapa L'Havanera, que ha creat expressament Joan Roca per celebrar els cinquanta anys de la cantada.

Després, la part gastronòmica de la vetllada es va tancar precisament amb un pastís del cinquantè aniversari i amb un sorbet de cremat, obra de Jordi Domingo, molt apropiat per a una vetllada en la qual aquesta beguda (indestriablement lligada a les havaneres) té un destacat protagonisme.