El primer secretari del PSC de Girona, Juli Fernández, va convocar una roda de premsa per tal d'exposar el contingut tractat en el consell de federació de les comarques gironines de dilluns. Malgrat que l'anàlisi de l'actualitat política que va fer va seguir l'argumentari socialista de la resta de l'àmbit català, Fernández va aprofitar l'avinentesa per a advertir que el vot de centre esquerre moderat que pot haver quedat orfe de resultes de la supressió de l'antiga Convergència es pot afegir al seu projecte.

El primer secretari va començar la intervenció valorant els resultats de les darreres eleccions: les municipals, les autonòmiques i les dues generals. «Al PSC en general, però sobretot a les comarques gironines, no estem gens satisfets. Han estat uns resultats dolents però hem resistit». La cosa és que a les quatre eleccions, els socialistes gironins van registrar més mals resultats que a les anteriors eleccions respectives, sigui en vots, sigui en escons. Pel que fa a les eleccions municipals, el 2011 van obtenir 3 regidors més que el 2015. Pel que fa a les catalanes, van aconseguir un diputat menys que les eleccions de 2012. Pel que fa a les generals, el 2016 van obtenir gairebé 10 punts menys de percentatge de vot que el 2011. «No podem entendre el que passa al PSC-PSOE si no entenem que hi ha una crisi de la socialdemocràcia europea», afegia.

Dues propostes

A continuació, Fernández va tractar de la solució, articulada en dues propostes, que volen els socialistes catalans per esmenar el conflicte entre Catalunya i Espanya. D'una banda, com a proposta prioritària, va defensar «una reforma constitucional en clau federal que inclogui un reconeixement de la nostra singularitat, un blindatge de les competències en matèria social i cultural, i això s'ha de posar en referèndum»; de l'altra, com a proposta que només s'esdevindria «si això no fos possible, caldria cercar alternatives democràtiques, com podria ser la llei de claredat. No ens plantegem una solució que no passi per un acord entre governs i, per tant, no donarem suport a cap declaració unilateral». La formació del govern espanyol i els possibles pactes que es poden formar també van ser temes de l'ordre del dia. «Nosaltres mantenim que qui té l'obligació de formar govern és el PP, perquè va guanyar les eleccions». Fernández va confirmar, doncs, que els socialistes no volen la patata calenta de la investidura, però tanmateix volen un govern de canvi, que en el seu moment no es va poder constituir, perquè «Podemos va dir que no».

La roda de premsa va agafar un to més dur quan va versar de l'actualitat catalana i, sobretot, de la fundació del nou Partit Demòcrata Català (PNC). Fernàndez va disparar contra el govern de la Generalitat a causa de la manca de nous pressupostos i de la inestabilitat parlamentària.

A més, va considerar que l'espai que pot deixar el naixement del Partit Demòcrata Català, ha d'ajudar a redefinir el projecte socialista. «Fa uns mesos deien que estàvem morts. Som aquí, som vius. Mireu el que ha passat a Iniciativa o a Unió», afegia Fernández.