La sentència ha trigat gairebé mig any per la complicació tècnica de l'assumpte però ha acabat essent absolutòria per al ginecòleg i la llevadora de l'hospital Sant Jaume d'Olot, als quals es va acusar d'haver provocat lesions en un fetus durant el part de l'abril de 2009 per haver retardat la cesària de forma injustificada. La titular del Jutjat Penal número 4 de Girona, Leyre González, entén que ambdós facultatius van actuar de forma professional en tot moment i no se'ls pot responsabilitzar de la hipòxia i deglució del meconi del nadó.

El fiscal i l'acusació particular consideraven que la discapacitat del 33% que ara presenta el nen es deu precisament al retard en la cesària, l'aspiració del meconi i posterior hipòxia del fetus que va provocar que el bebè acabés patint un infart cerebral gairebé un dia després de néixer.

Fonamentalment, la jutgessa havia de valorar si el nadó va tenir patiment fetal o no durant el part, concretament abans de la cesària, per determinar si el ginecòleg i la llevadora eren culpables de les lesions posteriors. I la seva conclusió és que els facultatius van actuar correctament.

La intervenció dels perits forenses ha sigut determinant perquè van assegurar que les proves acrediten la inexistència de patiment fetal i que els infarts cerebrals que va patir el nounat amb posterioritat al part «van poder deure's a una hipòxia fetal o no ja que les causes d'aquests són nombrosíssimes». El PH del cordó umbilical, que és determinant per demostrar l'existència de patiment fetal, es trobava dins dels paràmetres normals.

Aquest «dubte raonable» impedeix també acreditar que el retard de la cesària ocasionés ?desacceleracions en el ritme cardíac del fetus que desemboquessin en un infart cerebral. A més, la pediatra de l'hospital va assegurar que en néixer el nen se li va aspirar el meconi i el menor va respondre correctament «presentant plor i color normals, estant als 10 minuts de néixer completament recuperat».

La sentència invalida la declaració del pèrit aportat per l'acusació particular perquè «no resulta concreta ni precisa ja que estava mancada de dades rellevants i precises que li van ser peticionades per les parts». L'advocat defensor, Alfredo Rabanal, va posar contra les cordes aquest pèrit en mostrar-li que els protocols actuals avalen la tesi que, en el present cas, no hi havia patiment fetal.