L'Ajuntament de Besalú, en el seu darrer ple, va aprovar el plec de clàusules administratives i tècniques per optar al servei de la recollida d'escombraries basat en el porta a porta. El regidor de Medi Ambient per CiU, Albert Serra, ha qualificat l'aprovació de primer i important pas per poder començar a fer la recollida porta a porta a tot el municipi a la primavera del 2017.

Ha considerat que el motiu del canvi són les directives europees de medi ambient, les quals tendeixen a gravar la recollida de la fracció resta. És a dir tot el que no es pot seleccionar i s'ha de soterrar. Serra ha explicat que tendeixen a gravar de tal manera el soterrament d'escombraires que en un futur els ajuntaments no podran presentar unes taxes tan altes als veïns.

Ha indicat que l'augment de preu del cost de soterrar escombraries puja tant, perquè el subsòl ja no pot acollir tantes escombraries.

La recollida porta a porta suposarà un canvi d'hàbits per als veïns. Per això, segons Serra, l'Ajuntament farà un seguit de campanyes informatives. L'aplicació del porta a porta, segons ell, suposarà l'eliminació de les acumulacions de contenidors en llocs estratègics del teixit urbà. Quedarà una àrea de contenidors per a la gent que s'hagi oblidat o no hagi pogut fer la selecció destinada al porta a porta.

En tant que segon pas del porta a porta, l'Ajuntament preveu potenciar la gent que deixi bé i de manera regular la fracció demanada davant de la porta. Sempre hi haurà un mínim de taxa, perquè és un servei, però, segons ell, en un futur els veïns pagaran per generació. És a dir, els que barregin les escombraries pagaran més i els que ho facin bé pagaran menys.