Les reivindicacions per implantar la jornada intensiva a les escoles d'educació Primària inclouen, des de fa una setmana, una campanya de recollida de signatures a través de la plataforma virtual Change.org. Fins ahir a la tarda, havia reunit 14.852 firmes.

El Departament d'Ensenyament ha deixat clar que la decisió d'incorporar centres a la prova pilot amb què, des del 2012, està posant a prova la compactació horària a Primària depèn dels seus Serveis Territorials i no de les peticions de les associacions de mares i pares d'alumnes, dels consells escolars municipals o dels ajuntaments. De fet, davant les nombroses demandes que ha rebut per a aquest curs, Ensenyament va recordar que no es tracta de cap projecte al qual es pugui demanar d'inscriure's sinó que és un prova pilot dirigida per la Conselleria.

Aquesta negativa ha fet que alguns partidaris de la jornada intensiva hagin promogut una campanya a través d'Internet, a Change.org i, també, amb l'etiqueta #escoladecontinuïtat a Twitter. En una carta adreçada a la consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Meritxell Ruiz.

L'escrit defensa "el dret a la lliure elecció de l'horari escolar", que en aquest cas és la jornada continuada, i que es permeti votar a tots els centres educatius de Catalunya. L'horari que proposen és de les 9 del matí a les 2 del migdia, tot establint un temps de menjador fins a dos quarts de 5 dela tarda, amb la possibilitat de recollir els infants a dos quarts de 4 de la tarda.

Rendiment i conciliació familiar

Entre els seus arguments hi ha que, amb la concentració de les classes al matí, es millora el rendiment acadèmic de l'alumnat, es redueix el seu cansament i l'absentisme escolar, es millora la salut infantil i la conciliació familiar.

Deixant de banda les campanyes virtuals, a les comarques de Girona hi ha diversos municipis que volen implantar la jornada intensiva a Primària i que han rebut un no de la Generalitat. Aquest inici de curs, les AMPAs de les escoles de Sant Antoni i Calonge han fet pública la seva queixa, després de tres anys d'esperar que el Departament d'Ensenyament valorés la prova pilot. A Blanes i a Sant Feliu de Guíxols, per exemple, també estan interessats en concentrar l'horari escolar dels infants. En tots els casos, s'han fet enquestes a les famílies que, majoritàriament, s'han mostrat a favor.