L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va xifrar ahir en 20 hectòmetres cúbics el volum d'aigua que el riu Ter ha deixat d'anar cap a l'àrea metropolitana de Barcelona. Segons l'Agència, això és possible gràcies a les instruccions que des del mes passat ha donat per "reestablir l'equilibri entre entre els embassaments del Llobregat i del Ter, atès que els primers tenien un volum de reserves més alt".

Com a conseqüència d'això, segueixen, "la portada del Ter durant l'any hidrològic que s'acaba de tancar (d'octubre de 2015 a l'1 d'octubre d'enguany) ha estat de 20 hm3 menys que en la dels darrers dos anys".

L'ACA va explicar que els embassaments del sistema Ter-Llobregat se situen actualment al 56% de la seva capacitat, amb 343 hectòmetres cúbics emmagatzemats.

Concretament, els embassaments del Llobregat estan al 63% de la seva capacitat (135 hm3), mentre que els del Ter se situen al 52% (130 hm3), equilibrant pràcticament el mateix volum de reserves (el percentatge varia perquè els embassaments de Sau i Susqueda tenen més capacitat que els de la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç).

L'ACA justifica aquesta coincidència afirmant que "és el resultat de les mesures preventives de gestió davant els descens de les reserves". I afegeix que "des del mes de maig, l'ACA ha dictat ordres d'explotació als diferents operadors per restablir l'equilibri entre els embassaments del Ter i el Llobregat. Aquestes directrius han comportat una reducció de la portada del Ter a la regió metropolitana i un increment de l'aprofitament del Llobregat".

L'organisme també recalca que gràcies a aquestes accions, la diferència de percentatge entre les dues conques s'ha reduït, en benefici dels embassaments del Ter, des del 22% de finals del mes de maig a l'11% actual.

No al sistema Ter-Llobregat

Des del territori però, no acaben d'acceptar els arguments de l'ACA. Les entitats ecologistes de la demarcació consideren que ajuntar els rius Ter i Llobregat en un sol sistema i com si d'un sol riu es tractés és "enganyós" i "no reflecteix la realitat ni la problemàtica real".

A més, dubten que atesa la situació actual del Ter realment es pugui estalviar aigua del transvasament cap a l'àrea metropolitana de Barcelona.