El creixement de l'institut Pla de l'Estany de Banyoles, on aquest curs s'ha col·locat un mòdul prefabricat per absorvir l'increment d'ESO, ha fet témer a un sector de mares i pares d'alumnes de Primària que s'acabi convertint en un macrocentre, amb unes dimensions excessives per garantir la qualitat educativa dels seus fills.

Davant aquesta temença, que fa mesos que es manifesta, els responsables de l'institut han volgut tranquil·litzar les famílies aportant dades dels Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament i assegurant que, quan s'hagi assumit l'augment de Secundària dels propers anys, el centre tindrà les mateixes dimensions que els de la resta de la comarca. Ara, el Pla de l'Estany és l'institut més petit i el Pere Alsius, el més gran.

Aquest curs 2016-2017, l'institut Pla de l'Estany escolaritza 623 estudiants, per sota dels més de 800 que hi ha a la resta de centres de la seva àrea. El centre ha calculat que fins al curs 2020-21 o fins al següent no s'igualarà la matrícula de l'institut més gran de la comarca. «Aquesta sola dada és suficient per demostrar el caràcter absolutament erroni dels rumors que es fan córrer sobre el caràcter de 'macrocentre' que assolirà en un futur proper l'institut Pla de l'Estany», s'afirma en el seu web.

En base a la informació que els ha facilitat Ensenyament, l'institut remarca que el 2021 els tres instituts del Pla de l'Estany tindran entre 800 i 1.000 alumnes; mentre que a les comarques gironines hi haurà almenys 15 centres de dimensions majors.

A partir d'aquí, des de l'institut Pla de l'Estany consideren que la vinculació d'«un centre mitjà-gran a manca de qualitat és absolutament errònia» i defensen que les seves dimensions «permetran oferir un servei de qualitat», amb més oferta d'assignatures de modalitat de Batxillerat o d'optatives específiques a quart curs d'ESO.

El director de l'institut Pla de l'Estany, Genís Bernosell, va remarcar que «el nostre centre no creixerà tant» i que ho farà progressivament, per assumir l'augment d'alumnat de Secundària que es registra a Catalunya. També va defensar que «oferir un centre mitjà-gran permet oferir serveis que d'altres no tenen, com un Batxillerat humanístic en condicions». Bernosell va posar èmfasi en la qualitat de l'atenció individualitzada que el seu centre ofereix als estudiants, així com també en l'organització de les tutories o en el desdoblament de grups de suport a primer curs d'ESO.

En l'actualitat, les escoles de Primària adscrites a l'institut Pla de l'Estany són Pla de l'Ametller i Baldiri Reixach -aquest des del curs actual-, de Banyoles, i l'Entorn, de Porqueres.

El director va explicar que el curs 2017-2018 està previst que l'institut Pla de l'Estany tingui una línia nova d'ESO, amb 28 alumnes més, però no creu que calgui instal·lar cap altre mòdul prefabricat.