El ple extraordinari de la Diputació de Girona ha aprovat aquest dimarts la compra de nous espais del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG). Es tracta de diferents plantes de l'edifici Narcís Monturiol, que sumen 3.267 metres quadrats. De moment, l'operació s'ha xifrat en un màxim de sis milions d'euros malgrat que els tècnics de la corporació encara no han fet la taxació dels espais que s'adquiriran.

El vicepresident de Promoció Econòmica de la Diputació, Miquel Noguer, ha explicat que la UdG ha fixat aquest preu de sis milions tot i que ha afegit que si el resultat de la taxació pericial és menor, la quantitat que la institució aportarà també serà inferior. L'operació ha tirat endavant amb el suport de tots els partits amb representació a la corporació, que han defensat el vot favorable per responsabilitat i per treure l'equipament del concurs de creditors, excepte el vot en contra de la CUP, que ha criticat durament l'acord.

Com que el proper 26 de gener es preveu celebrar la junta de creditors del Parc Científic, la Diputació ha formalitzat aquest dimarts la compra de les plantes 1, 2 i 3 dels blocs A i B i les plantes 0 i -1 del bloc C de l'edifici Narcís Monturiol. Noguer ha remarcat que, com marca la llei, la corporació pagarà de cop aquesta adquisició, mitjançant un préstec de sis milions que es tornarà en 10 anys. També ha concretat que, formalment, no es tracta d'una compra sinó d'una adquisició dels drets de superfície de l'edifici, que seguirà essent titularitat de la UdG tot i que la Diputació podrà utilitzar-lo fins a l'any 2080.

Així mateix, el president de la Diputació, Pere Vila, ha subratllat que «ara és el moment decisiu, de caixa o faixa» del Parc Científic, ja que ha recordat que la junta de creditors de la setmana vinent ha de determinar si l'equipament surt de la situació actual del concurs. «Si la Diputació no feia aquesta aportació, el Parc queia», ha valorat Vila, que ha admès que encara no hi ha un acord entre la UdG i l'Estat pel retorn del deute malgrat que només falten pocs dies per la junta.

Canvia la decisió de l'octubre

Amb l'operació d'aquest dimarts, la corporació provincial ha modificat l'acord que va aprovar al ple ordinari del passat octubre. Llavors, la institució es va comprometre a aportar sis milions al Parc Científic -en un període de tres anys- per evitar la liquidació de l'equipament. Tot i que Vila ja va avançar que la Diputació no descartava comprar espais del Parc, no ha estat fins ara que la corporació ha vinculat la seva aportació en l'adquisició de diferents plantes del Narcís Monturiol.

«Des de l'octubre i fins avui hem tingut zero notícies de cap on volem que vagi el Parc Científic», ha lamentat el diputat provincial de la CUP, Lluc Salellas, que s'ha quedat sol votant en contra d'aquesta operació. Salellas ha considerat que «només s'ha buscat l'escletxa legal per salvar-lo» i ha recordat que l'aportació que ara es farà -entre les diverses administracions públiques- es preveu que pugi fins als 14 milions. També ha qualificat de «totalment sobredimensionat» el preu de l'adquisició del Narcís Monturiol, que ha xifrat en 1.836 euros per metre quadrat.

De nou, Salellas ha criticat que la decisió de la Diputació sigui diferent de la posició de l'Ajuntament de Girona, que no ha portat al ple municipal l'acord de fer una aportació al Parc. Així mateix, el diputat de la CUP ha qüestionat que només la part pública «surti al rescat» de l'equipament malgrat que la Cambra de Comerç i la FOEG formen la part privada del Parc. En aquest punt, Vila s'ha mostrat «incomprès» per la nul·la aportació del sector privat per treure l'equipament del concurs de creditors.

De fet, tot i que l'aprovació d'aquesta operació gairebé ha estat unànime, l'equip de govern de CiU ha rebut diversos retrets dels grups de l'oposició que han donat suport a l'acord. El portaveu d'ERC, Pau Presas, ha lamentat que encara no s'hagi fet la taxació dels espais adquirits, que no s'hagi determinat quin ús se'n farà i que la finca del Narcís Monturiol no estigui lliure de càrregues, ja que els terrenys tenen un ús universitari.

«Seria convenient que els gestors del Parc exposessin com ha de ser el futur de l'equipament», ha conclòs Presas. També el president del grup del PSC, Juli Fernández, ha demanat que s'haurien d'explicar les actuacions que es pretenen fer al Parc, malgrat que ha remarcat que la prioritat és «salvar» l'equipament. La diputada d'IdS, Gisela Saladich, s'ha sumat a la petició de fer un debat sobre l'ús que es pot donar al Parc.