El 14% dels gironins pateix problemes d´ansietat o depressió, un percentatge inferior al conjunt de Catalunya i molt per sota d´altres regions sanitàries, com les Terres de l´Ebre (19,7%) o el Camp de Tarragona (22,8%). És una de les dades que es desprèn de l´Informe de Salut 2016, un estudi del Departament de Salut que recull els principals indicadors de salut dels catalans, com malalties, hàbits de vida o la relació amb el sistema sanitari.

Segons les dades de Salut, un 16,6% dels catalans majors de 15 anys pateix ansietat o depressió, més en les dones (20,8%) que en els homes (12,2%) i més els grups de més edat. Els grups de població amb més problemes d´ansietat o depressió en percentatges més elevats són les persones que formen part de les classes menys afavorides i els ciutadans amb estudis primaris o sense estudis.

Pel que fa a altres problemes de salut, un 31,6% dels gironins pateix alguna afectació de salut crònica o de llarga durada; percentatge que puja fins el 34,3% en el conjunt de Catalunya. A més, un 25% de la població de Girona té problemes de dolor o malestar i la meitat dels habitants de la demarcació té excés de pes.

En relació amb les malalties de declaració obligatòria, Girona presenta una taxa d´incidència de la tos ferina i les galteres superior a la del conjunt de Catalunya, mentre que en el cas de l´hepatitis B és inferior; situació que també es produeix amb la tuberculosi.

A més, segons les dades de l´Informe de Salut, més de 25.800 persones de Girona estan afectades d´una malaltia minoritària, un 3,1% de la població.

La taxa d'incidència del VIH per a Girona se situa en 6 casos per cada 100.000 habitants, per sota de la taxa catalana, que és de 12 nous diagnòstics per cada 100.000 persones.

Hàbits de vida

Els estils de vida també tenen espai a l´Informe de Salut: gairebé el 70% dels gironins d´entre 15 i 69 anys fa activitat física saludable; però prop del 25% de la població de les comarques gironines consumeix tabac, o bé diàriament o de manera ocasional, i un 3% dels gironins fa un consum de risc d´alcohol.

La majoria dels habitants de la demarcació, un 84%, dorm entre 6 i 8 hores al dia i més de la meitat dels majors de 15 anys es pren la pressió arterial habitualment.