El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha mostrat avui la seva "preocupació" per les maniobres realitzades ahir per l'exèrcit espanyol als termes municipals de Girona i Celrà. En el torn de precs i preguntes durant el ple de la Diputació celebrat aquest migdia, el diputat de la CUP, Lluc Salellas, ha aprofitat per preguntar a Vila com pensa actuar la Diputació i quines passes han fet per aplicar la moció aprovada el setembre de l'any passat on s'exigia a l'exèrcit espanyol que deixés de fer pràctiques i maniobres fora dels espais militars.

Vila ha recordat que la moció recollia "que les comarques gironines havien d'estar fora de pràctiques militars i de tot el que té referència a aquesta praxis" però, "també hi havia un acord que deia que ho traslladarien als municipis perquè prenguessin aquest acord", ha afegit.

En aquest sentit, el president de la Diputació ha lamentat que "malauradament encara no hi ha hagut la resposta de la gran majoria dels municipis". Només Girona, Celrà i Llançà han aprovat mocions rebutjant les maniobres militars als seus respectius termes municipals. Vila ha reiterat que si els militars han de continuar fent les pràctiques, "tot i que no en sóc jo un fidel defensor", com "a mínim no vagin als llocs que sí han aprovat la moció". Celrà, Girona i "al meu municipi [Llançà] ho vam aprovar i veig que tampoc s'ha atès", va insistir. Per això, "jo he de manifestar la meva preocupació", ha manifestat.

Sobre els passos que farà la Diputació a partir d'ara davant, Vila ha assegurat que "n'haurem de parlar tots" i caldrà veure què "acaba fent l'exèrcit". "És un tema greu", ha insistit, perquè "hi han municipis que aproven mocions en aquest sentit i l'autonomia final l'acaba tenint el propi municipi en el mateix plenari" i "jo el que demano és que l'exèrcit ho respecti". Per aquest motiu, el president de la Diputació ha assegurat que "d'aquesta línia no em moure" i "veurem com avancen els esdeveniments" per decidir les accions futures a la Junta de Portaveus.

Unes 150 persones, entre representants de formacions polítiques, entitats cíviques i ciutadans, van protestar ahir en una marxa popular pacifista que va sortir des de Girona i Celrà amb destí al castell de Sant Miquel, través dels boscos del massís de les Gavarres, per rebutjar les maniobres militars.