20 de setembre de 2016
20.09.2016

La Diputació de Girona exigeix a l'exèrcit que no faci maniobres fora dels espais militars

El ple aprova excloure dels concursos públics les empreses que facin operacions fraudulentes a paradisos fiscals

20.09.2016 | 16:17
Maniobres de l´exèrcit a la base de Sant Climent Sescebes

La Diputació de Girona exigeix a l'exèrcit espanyol que deixi de fer pràctiques i maniobres fora dels espais militars. El ple ha aprovat una moció presentada per la CUP i que ha rebut el suport unànime del ple (CiU, PSC, ERC i IdS) que reclama "unes comarques gironines desmilitaritzades". "Aquestes maniobres existeixen i massa sovint a la serra de l'Albera i a pobles de l'Alt Empordà, demanem que això no torni a passar", ha explicat el diputat de la CUP, Lluc Salellas. La moció també acorda reclamar al Ministeri de Defensa el traspàs de tots els immobles militars que hi ha en desús a la demarcació, rebutja assistir a "actes d'exaltació militar" i decideix evitar la presència de l'exèrcit en qualsevol centre educatiu i de formació. Tots els grups han argumentat que recolzen la moció per defensar la cultura de la pau i el diàleg com a via per solucionar conflictes.
"La petició que fem és que cessin les maniobres de l'exèrcit en espais que no siguin estrictament militars", ha explicat el diputat de la CUP, Lluc Salellas. La moció ha rebut el suport dels diputats de l'equip de govern de CiU i també de les altres formacions a l'oposició, el PSC, ERC i Independents de la Selva (IdS).

Segons ha concretat Salellas durant la defensa del text, a l'Albera i a algunes poblacions de l'Alt Empordà s'han vist "massa sovint" fotografies o fins i tot notícies denunciant les pràctiques dels militars. "Demanem que no torni a passar", ha afegit. Aquest acord també preveu promoure que els ajuntaments afectats també facin la mateixa petció.

La moció no se centra només en aquesta petició, també aprova adreçar-se al Ministeri de Defensa i a l'Institut d'Habitatge, Infraestructura i Equipament de la Defensa per reclamar el traspàs del patrimoni immobiliari propietat de l'exèrcit que actualment es trobi en desús a la demarcació. L'objectiu és destinar-lo a usos públics de caràcter civil. En aquest punt, el portaveu del PSC a la corporació, Juli Fernández, ha recordat que alguns ajuntaments amb propietats militars als seus territoris ja fa temps que treballen per aconseguir-ne la titularitat.

Per aconseguir "desmilitaritzar les comarques gironines", el ple també ha acordat evitar la presència de l'exèrcit en qualsevol centre educatiu i de formació i vetar-los en espais promocionals, com a l'ExpoJove de Girona. Salellas ha recordat que el ple de Girona ja va aprovar, en aquest cas per una majoria àmplia i només amb l'oposició del PPC i C's, un text en aquest sentit.

Finalment, i com a "exercici de coherència amb els valors de a pau", la moció compromet la Diputació de Girona a no assistir, com a institució, a desfilades militars ni a cap altre acte d'aquest tipus en espais civils de la demarcació de Girona.

Fernández (PSC) ha argumentat el suport a la moció per impulsar la cultura de la pau i el diàleg com a eina per solucionar conflictes. El mateix motiu que han fet servir el portaveu d'ERC, Pau Presas, i el de l'equip de govern de CiU, Albert Piñeira, per votar a favor del text proposta per la CUP.

Salellas ha explicitat que la seva formació voldria que l'exèrcit espanyol "desfilés cap a casa seva" i desaparegués de les comarques gironines, també en aquells edificis que encara estan en ús. "Tot i això, entenem que no és el tema de debat avui", ha conclòs.

Els acords es faran arribar als ajuntaments de la demarcació, al Parlament de Catalunya, a la delegació del Ministeri de Defensa a Catalunya, a la subdelegació del Ministeri de Defensa a Girona, als estaments militars de la Base Militar Álvarez de Castro de Sant Climent Sescebes i a l'Associació Alto el Foc de l´Albera.

Excloure empreses

El ple d'aquest dimarts també ha aprovat per unanimitat una moció proposada pel grup d'ERC i que és el resultat d'un treball conjunt amb els principals sindicats de les comarques gironines. El diputat Pau Presa (ERC) ha resumit els acords i ha explicat que l'objectiu és vetllar per una administració socialment responsable. "Creiem en el paper exemplificant que ha de tenir l'administració pública en relació a la protecció de col·lectius vulnerables i a assegurar que es compleixen una sèrie de requisits en les contractacions públiques".

La moció acorda excloure de concursos públics o rescindir adjudicacions a empreses que realitzin operacions financeres fraudulentes a paradisos fiscals "i que siguin considerades delictives com a delictes de blanqueig de capitals, frau fiscal o contra la hisenda pública". També han aprovat exigir que les empreses compleixin les condicions laborals regulades en el conveni del sector d'àmbit provincial, català o estatal.

60.000 euros per a Bàscara

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha explicat que han atorgat 60.000 euros a l'Ajuntament de Bàscara (Alt Empordà) per fer front a la delicada situació econòmica que viu, amb un endeutament heretat d'anteriors mandats del 325% i que ha fet que el consistori es plantegi vendre l'edifici de l'ajuntament per fer front als problemes financers.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema