Científics del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) alerten del risc extraordinari que pateixen les illes d'algues del Mediterrani perquè s'hi formin deserts submarins, cosa que implica una gran pèrdua de biodiversitat. Després d'anys d'observació, han comprovat que darrere d'aquest fet hi ha la superpoblació d'herbívors com els eriçons de mar, que arrasen les algues.

Una investigació liderada pel CEAB -adscrit al Consell Superior d'Investigacions Científiques-, en la qual també participa la Universitat de Barcelona i institucions internacionals, remarca la importància dels boscos d'algues com a «pilars dels ecosistemes» de les costes mediterrànies perquè es troben a la base de la cadena alimentària, ja que són la principal font d'energia per a la resta d'espècies. La seva capacitat per captar diòxid de carboni i emetre oxigen els dona un altre valor fonamental, sobretot dintre de l'actual context de canvi climàtic. Una llista d'actius que els experts completen ressaltant el fet que les algues ofereixen refugi a moltes espècies que, després, es venen a les llotges.

L'estudi ha descobert que les illes de comunitats d'algues del Mediterrani són especialment vulnerables a patir col·lapses que acceleren l'aparició de deserts submarins, també anomenats blancalls. Els científics del CEAB atribueixen el risc al fet que, per naturalesa, les aigües marines d'aquestes illes tenen menys nutrients que la resta perquè, a diferència de les que banyen el continent, no reben les aportacions que els rius recullen terra endins. En opinió de l'autor principal de l'estudi i investigador del CEAB-CSIC, Jordi Boada, saber que hi ha zones del Mediterrani molt més vulnerables a causa de la falta de nutrients «ens ajuda a preveure i a prevenir la desaparició dels boscos d'algues».

Els científics aclareixen que parlen de «col·lapse» perquè els deserts submarins es creen amb molta rapidesa, però recuperar-los és un procés llarg i complicat per al que cal que la població d'eriçons de mar sigui pràcticament nul·la. Boada adverteix que «l'aparició d'un blancall, on han desaparegut totalment les algues originals i queda la roca despullada, respresenta una pèrdua enorme de biodiversitat, productivitat i funcionalitat de l'ecosistema».