Fatalitat, desgràcia, ahir, a la piscina de Ripoll, al carrer Concepció Ducloux: una nena de 4 anys que estudiava a l'escola Pirineu de Campdevànol va morir-hi ofegada. Hi feia un curset de natació amb els companys de curs; cap a les 11:30 del matí, els monitors i els mestres responsables del grup de nens i nenes de P4 es van adonar, ja als vestidors de les instal·lacions, que la víctima no hi era. En tornar cap a dins a la piscina a buscar-la van trobar-la a l'aigua, immòbil, surant de boca terrosa. «Van avisar immediatament els serveis mèdics», apuntaven el Departament d'Ensenyament de la Generalitat, els ajuntaments afectats, el Consell Esportiu i el Consell Comarcal del Ripollès, en un primer comunicat oficial conjunt; dues ambulàncies i un helicòpter del Servei Mèdic d'Emergències (SEM) van acudir fins al lloc dels fets.

La nena anava a l'escola Pirineu de Campdevànol. EFE/Robin Townsend

Intent de reanimació

Un cop allà, els sanitaris van intentar reanimar la nena durant una llarga estona, però ja era massa tard: la petita va perdre la vida. Confirmada la tragèdia, un equip de psicòlegs del SEM va atendre els familiars de la nena ofegada, els monitors de la piscina i els mestres de l'escola; la policia catalana, de la seva banda, obria una investigació per aclarir els fets, i les institucions expressaven el condol a la família i a l'escola; en senyal «de dol i de respecte», els jocs esportius escolars de Catalunya, que s'havien de celebrar avui a la piscina de Ripoll, han quedat suspesos. Durant el curset, quatre socorristes titulats i cinc mestres -dels quals sembla ser que dos són practicants- es trobaven a la piscina; també hi havia dues persones de manteniment i diversos usuaris, alguns dels quals van donar un cop de mà per auxiliar la petita en un primer moment.

«Lamentablement, no sabem per què ningú no s'ha adonat d'aquesta fatal circumstància. Ningú no ha vist res, ni sentit crits, ni [vist] moviments d'aigua», va lamentar l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell. El batlle de Campdevànol, Joan Manso, avançava, per la seva part, que l'Ajuntament ha decretat tres dies de dol al poble per la mort de la petita. «És un moment de profunda tristesa i ara hem de deixar passar el temps i que es facin totes les anàlisis pertinents», va dir.

Presa de declaracions

Els dos edils van donar explicacions a l'escola Pirineu. El Departament d'Ensenyament ofereix suport psicològic al personal del centre. Avui està previst que els mestres i els socorristes prestin declaració davant dels Mossos d'Esquadra. De moment, segons fonts de la policia catalana, de les primeres explicacions dels testimonis no se'n pot extreure cap relat, excepte que ningú no va veure res del que va passar.

Reunió a l'escola

A la tarda, la direcció de l'escola Pirineu va convocar una reunió d'urgència amb els pares; l'Ajuntament de Campdevànol va celebrar un ple extraordinari. El nou vas de la piscina de Ripoll es va remodelar el 2015. La tardor d'aquell any es va tornar a posar en funcionament, després d'una inversió de 450.000 euros i de vuit mesos d'obres (l'equipament va quedar tancat al públic durant seixanta dies). Ajuntament i Generalitat remarquen que el nombre de socorristes i de mestres presents a la piscina en el moment dels fets es corresponen amb el que diu la normativa. «La previsió del nombre de socorristes (...) ha d'estar documentada, sota la responsabilitat del titular de les instal·lacions», fixa l'article 17 del decret 165/2001, de 12 de juny.

Més informació: La meitat dels ofegats el 2016 van ser nens